En ny utveckling i debatten kring lootlådor och deras plats i modern gaming kommer i form av att konsolmakarna Sony, Microsoft och Nintendo nu bekräftat att man kommer att anamma nya regler för spel och kommer att kräva att oddsen för att få lootlådors olika priser tydligt redogörs av utvecklarna.

Diskussionerna kring lootlådor (lootboxes) och hur dessa har en plats i modern gaming och om dessa mikrotransaktioner bör klassificeras som lotteri eller inte har pågått länge. I Belgien resulterade det i att lootlådor faktiskt klassificerades som hasardspel och därmed förbjöds i TV- och datorspel. Medans publicisten och spelutvecklaren Electronic Arts hävdar att lådorna är harmlösa och kan liknas med Kinderägg.

Medans flera politiker menar att lootlådor bör göras av med fullständigt har nu flera stora namn industrin tagit en ställning som inte är lika absolut men ändå tydlig. Det rör sig bland annat om konsolmakarna Microsoft, Nintendo och Sony som nu gått ut med att nya regler ska anammas för respektive tillverkares plattformar.

De nya reglerna ska kräva att spelutvecklare som väljer att implementera lootlådor i sina speltitlar tydligt klargör oddsen för att få de olika digitala föremålen som gömmer sig inuti lådorna. Detta kan liknas med hur Apple och Google har implementerat liknande regler för utvecklare av speltitlar till iOS och Android.

Lagom till Playstation 5 & Xbox Scarlett

De nya reglerna kommer att vara implementerade vid slutet av år 2020. Något som förväntas vara omkring den tid då Microsoft och Sony lanserar nästa generations Xbox och Playstation-konsoler.

I dagsläget är det tidigare nämnda Microsoft, Nintendo och Sony som gått med på de nya riktlinjerna. Detta tillsammans med aktörerna Activision Blizzard, Bandai Namco, Bethesda, EA, Take-Two, Ubisoft, Warner Bros. samt Wizards of the Coast.

Huruvida fler utvecklare och publicister kommer att rätta sig efter reglerna återstår att se. Blir det däremot ett krav för de tre konsoltillverkarnas plattformar är det en väldigt riskabel plan att inte falla in i ledet och riskera att få sina speltitlar bannade från konsolmarknaden.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid