Till och med Microsoft måste ha tröttnat på att Windows 10 alltid lyckas pricka in helt fel tillfälle att uppdatera och kräva en omstart av enheten som uppdateras och tar nu till maskininlärning för att minska antalet opassande omstarter.

Uppdateringar till Windows 10 som alltid verkar komma när användare är som mest upptagna med Windows-enheten i fråga har varit ett stort klagomål under en längre tid. Under förra året introducerade Microsoft en ”snooze”-knapp för Windows-uppdateringar som skjuter upp installationen av nya uppdateringar och således de obligatoriska omstarter som dessa medför.

Snooze-knappen var dock inte den ultimata lösningen på problemen och klagomålen har fortsatt. Nu har Microsofts Dona Sarkar, ansvarig för Windows Insider-programmet, meddelat att företaget jobbar med att införa maskininlärning i operativsystemet.

Med hjälp av maskininlärning hoppas Microsoft kunna skära ner på uppdateringar som dyker upp i tid och otid hos deras användare. Detta genom att operativsystemet blir mer proaktivt och adaptivt.

Denna funktion låter Windows göra en snabbkoll för att se om datorn i fråga för närvarande används, om inte försöker operativsystemet självt lista ut varför användare inte brukar datorn just då. Sarkar förklarar hur operativsystemet på egen hand försöker förutse om användaren endast kommer att vara borta från datorn under en kort stund, eller om det är fritt fram för en omstart att ske.

“To alleviate this pain, if you have an update pending we’ve updated our reboot logic to use a new system that is more adaptive and proactive, We will not only check if you are currently using your device before we restart, but we will also try to predict if you had just left the device to grab a cup of coffee and return shortly after.” – Dona Sarkar

Microsoft testar för närvarande den nya funktionen med kommande Windows-uppdateringar. Däribland testversionen 17723, även känd som Redstone 5 som förväntas bli tillgänglig senare i år. Funktionen testas även tillsammans med den kommande uppdateringen ”19H1” som blir den stora uppdateringen till Windows 10 under 2019 års första halva.

Dessa tester ska ha gett positiva resultat. Däremot är Microsoft inte redo att säga exakt när användare kan komma att se denna funktion implementeras i Windows 10.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Broken-arrow Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Broken arrow
Medlem
Broken arrow

Ett steg framåt är att sluta tvinga på uppdateringar. Utan den får göra det när användaren behagar stänga av datorn. Windows bör göra med som linux där små uppdateringar inte behöver omstart som nu (är sällan man inte tvingas till omstart för varje liten skit uppdatering).

Sen andra problemet, att datorn kan sluta fungera med dessa halvårs uppdateringarna.

Medlem
Peter Kvarnström

Bästa känslan infinner sig när man som jag som jobbar med film och 3D, renderar på nätterna och kommer tillbaka en nyomstartad dator. ”Vi har uppdaterat din dator!” …Tack…