Under fredagen rapporteras det att flera tjänster så som Spotify och Reddit legat nere eller varit svåråtkomliga. Vilket sägs vara resultatet av en storskalig DDoS-attack.

CNN, Twitter, Spotify och Reddit är bara några få av de hemsidor som upplevde problem under fredagen. Flera av nätets största sajter har legat nere och anledningen sägs vara en massiv DDoS-attack (Distributet Denial of Service) som riktats mot servrarna som ägs av företagen Dyn, en stor amerikansk DNS-aktör (Domain Name Service).

Problemen som denna attack skapade var för det mesta märkbara för hemsidor vars servrar är baserade på östkusten i USA. Men även andra hemsidor har upplevt problem med försämrad hastighet och liknande problem för deras besökare. Även svenska internetanvändare har upplevt problem att komma in på några av de största sajterna på nätet där följande adresser sägs varit mest utsatta.

  • Twitter
  • Etsy
  • Github
  • Soundcloud
  • Spotify
  • Heroku
  • Pagerduty
  • Shopify
  • Intercom

Dyn rapporterade att man under fredagsnatten fått problemet under kontroll efter flera timmars arbete med att skydda sig mot den aggressiva DDoS-attacken som återigen får oss att inse hur sårbara våra vanor och privatliv kan vara på nätet.

DDoS-Attack

I korta drag så kan en Distributed Denial of Service (DDoS) attack innebära att ett nätverk av datorer, som kan befinna sig i princip vart som helst, använder samma verktyg för att samtidigt skicka en massa tom data för att överbelasta en hemsida eller en server som datorerna riktat in sig på. Resultatet är en överbelastning på de attackerade servrarna som gör att deras egna system kan sättas ur spel, exempelvis DNS-tjänster som Dyn vars system har i uppgift att koppla samman ett företags IP-adress med deras domännamn. Utan denna koppling aktiv kan en traditionell webbläsare inte hitta eller hämta data från den sajt man söker sig till, vilket är vad som hände under fredagskvällen för många stora aktörer.

Medan fredagens attack fått kännbara konsekvenser för många räknas den största DDoS-attacken någonsin, i data räknat, vara när New World Hacking attackerade BBC:s hemsida under nyårsafton 2015 och lyckades överbelasta den med hela 602 gigabit per sekunden med trafik.

global-famous-ddos-attacks

Lägsta pris på Prisjakt.nu

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
HURRA! Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
HURRA!
Gäst
HURRA!

Skulle bara bli glad om alla sidor med en mobilkn.”app” försvann.