Även om TV-apparater och skärmar med 4K-upplösning blir allt vanligare så kvarstår ett av de största problemen för utbredningen för den nya upplösningsstandarden – bristen på material. Nu tänker Sony släppa en TV-box som kan strömma video i 4K, men utbudet i kombination med priset väcker vissa frågetecken.

För att 4K-standarden på allvar ska anammas av konsumenter så krävs det att det också finns material att titta på med så pass hög upplösning. Utvalda klipp på Youtube finns numera i 4K, och ett fåtal filmer finns för digital nedladdning. Optiska medium med 4K ligger fortfarande en bit bort, och många blickar riktas istället mot streaming-tjänster som Netflix.

Sony har meddelat att de tänker släppa en ny TV-box i Europa, kallad FMP-X5, anpassad för Sonys TV-apparater ur KD-84- 65- och 55-serien. Enheten kommer ha stöd för HEVC-standarden och H265, som kan användas för att strömma media i 4K-upplösning. Men intressant nog får FMP-X5 även stöd för Netflix i 4K, som redan idag trots allt har material tillgängligt i den högre upplösningen.

Dock finns det en del frågetecken. Prislappen landar omkring 350 pund, eller i Sverige möjligen omkring 3 500 kronor inklusive moms. Utbudet via HEVC är fortfarande väldigt begränsat, och medan Netflix är ett trevligt tillskott så finns det idag bara en enda serie som erbjuds i 4K – House of Cards.

Så medan 350 pund för att se på en enda serie i högre upplösning är i det grövsta laget, så visar Sony än dock att tekniken är på väg åt rätt håll. Sakta men säkert erbjuds allt snabbare internetanslutningar över fiber som klarar av att strömma 4K, och det känns säkert att anta att Netflix och dess konkurrenter förr eller senare kommer utöka sitt utbud.

2014 är kanske fortfarande lite tidigt för konsumenter att öppna plånboken för 4K, men Toshibas påstående om att det kommer vara en utbredd standard lagom till 2017 känns inte allt för avlägset.


Relaterade artiklar

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Frutt3-Tjalve- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Samma designer som gjorde PS4? 🙂

Medlem
Clarence Hogland

[quote name=”-Tjalve-”]Samma designer som gjorde PS4? :)[/quote]

Ser verkligen ut så ja 🙂

Men iaf, prövat ett par 4k tv apparater. Uppskalningen börjar inte skina om man inte har blu-ray material. Ser bra ut standard streaming men det är långt ifrån. Däremot Blade Runner i 4k…det var vackert 🙂

Frutt3
Gäst
Frutt3

Av nån konstig underlig anledning kom jag att tänka på denna: https://www.youtube.com/watch?v=8AyVh1_vWYQ
Passar som handen i handsken till denna nyhet 8)