Mediatek har expanderat kraftigt med sina kostnadseffektiva systemprocessorer främst i kinesiska smartphones och surfplattor. En läckt roadmap från företaget påvisar nu en planerad systemprocessor med åtta kärnor, riktad mot flaggskeppssegmentet.

Den kinesiska kretstillverkaren Mediatek har gjort sig kända för att utrusta billigare telefonmodeller med kostnadseffektiva men kraftfulla processorer. Det har gjort det lockande för många konsumenter att spara en slant och välja en telefon med snäll prislapp utan att behöva hålla tillbaka allt för mycket på användarupplevelsen.

mediatek-roadmap-2013-2014-phones

Mediatek har på senare tid byggt upp en ordentlig portfölj med fyrkärniga processorer ur MT6500-serien, och enligt en läcka planerar företaget nu en ny flaggskeppsmodell kallad MT6592 för lansering under fjärde kvartalet i år. Kretsen i fråga utrustas enligt samma källa med åtta Cortex A7-kärnor tillverkade i 28 nanometer som körs med 2 gigahertz klockfrekvens. Grafikkretsen är inte specificerad, mer än att det rör sig om en Powervr-krets ur SGX6-serien.

Annons

Kretsen riktas mot flaggskeppsmodeller med 1080p-skärm och kameror på över 10 megapixlar och lägger sig en högre prisklass än de flesta av sina fyrkärniga syskon. Det kommer dock bli intressant hur Mediateks kommande processorer kommer stå sig mot de större aktörernas flaggskepp, som Samsung Exynos 5 Octa, Nvidia Tegra 4 eller Qualcomm Snapdragon 800.

Källa: Gizchina via Phonearena.com

Relaterade nyheter:


Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
murakOldvikingschool Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Nvm missade några rader i texten, radera tack.

Murak
Medlem
Murak

Det bör påpekas att det rör sig om åtta A7 kärnor som kommer kunna arbeta samtidigt, jämfört med t ex samsungs octa exynos som har fyra A7 och fyra A15 som inte kan jobba samtidigt och därför är mer som en fyrkärnig SoC (ful-hack borträknat). Frågan är om det finns behov för åtta kärnor i en telefon, alltså om det kommer ge någon verklig prestandaförbättring. Benchmarks kommer så klart visa ett lyft men frågan är om användaren kommer märka det? Det är intressant i alla fall och jag hoppas det kommer fler lurar med mediateks kretsar till sverige.