Intel och Nokias operativsystem MeeGo har nu gått en allt för tidig död till mötes och projektet som faktiskt startade genom nerläggningen av ett annat mobil operativsystem – Moblin – har likt fågel Fenix återigen återuppstått. Med Nokia ur leken tar Intel och Samsung rygg på det nya projektet Tizen som ska bli ett helt öppet operativsystem med fullt fokus på HTML5.

Tizen-projektet kommer att drivas som ett öppet operativsystem av Linux Foundation och ska optimeras för en mängd olika plattformar. Vi pratar inte bara om smartphones och surfplattor utan även allt från TV-apparater till netbooks och datorsystem för bilar. Även om projektet ska ligga på Linux Foundations ansvar och vara helt öppet kommer ett team med ingenjörer från Samsung och Intel att leda projektet i rätt riktning.

Samsung som beslutat sig för att öppna källkoden för sitt egna Bada-operativsystem spänner ytterligare en sträng på sin lyra men kommer troligtvis inte att lägga allt för stora resurser i Tizen som trots allt väntas drivas på från en bred community.

Intel som efter Nokias ”avhopp” stod ensamma kvar med MeeGo och beslutade sig för att slå sig samman med Tizen där man i ett uttalande på sin hemsida konstaterade följande;

”Varför inte bara utveckla MeeGo? Vi tror att framtiden tillhör HTML5-baserade applikationer, förutom en relativt liten andel av program, och vi är fast övertygade om att våra investeringar måste skjutas mot HTML5. En övergång till HTML5 innebär inte bara slänga på en webb-runtime på ett befintligt Linux, även en som siktar på mobila marknaden, som MeeGo har varit. Betoning på HTML5 innebär att API som inte är synliga för HTML5-programmerare inte behöver vara fasta, och kan utvecklas med plattformsteknik och kan variera beroende på marknadssegment.”

Vad detta betyder för den mobila marknaden är mindre klart. Troligtvis blir Tizen en motpol till de övriga låsta operativsystemen på ARM-marknaden och en plattform som vi hoppas kan driva fram ytterligare utveckling även hos de komersiella lösningar som redan fajtas på liv och död om viktiga marknadsandelar.

Den första lanseringen av Tizen och dess utvecklingspaket är planerat till första kvartalet 2012 och då med stort fokus på den nya HTML5-standarden.

Relaterade artiklar:

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Jacob HugossonSwedish BerserkBirks-Boris- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Trist för MeeGo. Trodde dom skulle ge det en chans nu när Nokia N9 verkar bli populär. Men detta låter ju intressant och Samsung är ju en gigant på den mobila marknaden så det kan vara en bra samarbetspartner för Intel? Hur är det att koda för HTLM5 är det bättre än QT som MeeGo baserades på?

-Boris-
Medlem
-Boris-

Är en jäkla röra det där med operativsystem igen. Känns lite som att vi är tillbaka på tidigt 80-tal då alla datortillverkare hade sin egen plattform.

Tempel
Medlem
Tempel

Det är ju dock helt andra volymer nu än då så jag tror nog det här kan bli bra med tiden. 4-5 olika operativ är världen stor nog för.

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”Tempel”]Det är ju dock helt andra volymer nu än då så jag tror nog det här kan bli bra med tiden. 4-5 olika operativ är världen stor nog för.[/quote]

Program måste fortfarande anpassas till 5 olika system och 5 olika standarder. Vissa system kommer diskrimineras bort och under tiden gör man ett dåligt köp om man köper fel telefon. :/

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”-Boris-”][quote name=”Tempel”]Det är ju dock helt andra volymer nu än då så jag tror nog det här kan bli bra med tiden. 4-5 olika operativ är världen stor nog för.[/quote] Program måste fortfarande anpassas till 5 olika system och 5 olika standarder. Vissa system kommer diskrimineras bort och under tiden gör man ett dåligt köp om man köper fel telefon. :/[/quote] Jag väljer hellre att ha en marknad med fem konkurrenter än ett som totaldominerar ( hej Windows! ) då får man mer konkurrens och i och med det allt som oftast snabbare utveckling. Sen är det du säger… Läs hela »

Birks
Medlem
Birks

Samsung, det var lite otippat, de har ju redan sitt Bada OS.

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”Birks”]Samsung, det var lite otippat, de har ju redan sitt Bada OS.[/quote]
Japp. Gick faktiskt rykten om att Samsung skulle ta över MeeGo för ett tag sedan.

http://www.meegoexperts.com/2011/09/samsung-meego-superpower-intel/

Så man undrar lite hur Samsungs strategi är? Nu har de satsningar på Android, Windows Phone, Bada och Tizen. Dessutom går där rykten om att Bada också ska bli öppen källkod nästa år.

http://www.engadget.com/2011/09/20/samsung-taking-bada-open-source-in-2012/#disqus_thread

Och senast idag kom denna nyheten.

http://www.engadget.com/2011/09/28/microsoft-and-samsung-sitting-in-a-tree-patent-s-h-a-r-i-n-g/

Så man undrar lite hur Samsungs strategi är. Verkar som de helgarderar sig på ett antal plattformar.

Jacob Hugosson
Medlem

Jag tror Samsung likt HTC vill hitta ett sätt att stå ut i mängden på. Stor del av iPhones framgång är iOS, och ett helt eget operativsystem.

Använder man Android är det tyvärr väldigt lätt att bli en i mängden.

Medlem
gosh

Tizen är en utveckling av MeeGo. De appar som görs till MeeGo är oftast gjorda med QT vilket innebär kompilerad C++ kod. QT kan kompilera till en mängd olika operativ. Man kan inte jämföra MeeGo med exmpelvis Android. Apparna till andriod är java apps eller C++ apps som körs på ett java vm.Java apps har en stor nackdel i att de blir långsammare och de går inte och flytta till andra system utan att man även tar med ett kompatibelt jvm (java virtual machine, i androids fall så är det dalvik virtual machine). C++ kod gjorda i QT är endast… Läs hela »