Micron och Intels 3D XPoint-minne har inte riktigt tagit marknaden med storm på det sätt man hade hoppats. Nu har Micron fått nog och önskar sälja sin dedikerade fabrik.

Intel och Micron påbörjade utvecklingen av minnesstandarden 3D XPoint år 2012. Tre år senare avtäckte Intel sina första produkter ur Optane-familjen som specifikt byggdes runt denna typ av minne. Trots imponerande prestanda har minnestypen inte riktigt blivit någon slags standard för industrin. En hög kostnad och relativt begränsat användningsområde för minneskretsarna har resulterat i att Intel varit och är den enda stora aktören som bygger produkter runt minnestypen.

Samarbetet mellan Intel och Micron löste sakta men säkert upp under några år och 2019 hade slutet kommit. När denna punkt nåddes valde dock Micron att köpa ut Intel ur den fabrik i den amerikanska delstaten Utah som tillverkar 3D XPoint-minnen. En fabrik de två aktörerna startade tillsammans. Något som innebar att Intel sedan fick köpa in minneskisel från Micron för framtida produkter.

Dock har minnestypen som tidigare nämnt inte blivit någon större succé när det kommer till marknadsandelar. Således har fabriken inte riktigt lyckats väga upp för sina egna kostnader. Nu har Micron bekräftat att de pengar som går in i minnestillverkningen inte är värda investeringen och att man nu letar efter en köpare för fabriken.

Vilka spekulanter det finns för fabriken nämns inte i Microns pressmeddelande. Däremot nämns det att tillverkaren förväntar sig ha hittat en köpare innan årsskiftet.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Bengt-Arne Johansson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Som ni skriver så är det endast fabriken som är till salu,, Micron behåller alla intellektuella rättigheter gällande 3D XPoint-minnen.
Spekuleras i att Micron kommer att satsa på Compute Express Link (CXL) för PCI Express 5.0-funktionen framöver. Där patenten då spelar in…