Elpida är nära att kasta in handduken, och det ser ut som att den gamla minnestillverkaren helt fått slut på alternativ efter nekade lån och förslag till japanska regeringen om omstrukturering. Nu sägs Micron ha lagt det vinnande budet på att köpa upp Elpida.

Vi har länge följt utvecklingen, och efter flera hoppfulla nyheter har det på senare tid sett allt mörkare ut. Det ska bakom stängda dörrar pågått diskussioner om att helt sälja av Elpida, där bland annat Toshiba och GlobalFoundries ska varit med i budgivningen. Den amerikanska aktören Micron ska dock ha lagt ett bud på Elpida, som enligt industrikällor ska ligga på 1,3 – 1,5 miljarder dollar.

Värdet hos Elpida ska vara i deras fabriker i Hiroshima vars uppskattade värde är runt 1 miljard dollar, vilket är en väldigt liten summa i jämförelse vad det kostar att bygga en helt ny fabrik. Micron har runt 2,1 miljarder dollar att investera i uppköp och investeringar, men sedan slutet av 2010 har även dem haft allt tuffare kvartal.

Elpida_HiroshimaElpidas Hiroshima-fabrik ska ha lockat Micron att delta i budgivningen

Den nyligen tillsatta vdn, Mark Durcan, säger dock att han väntar sig att DRAM-priserna ökar och att få ökad tillverkningskapacitet på både DRAM och NAND bör hjälpa dem att återigen gå med vinst. Det här är ett påstående vi på NordicHardware kan lägga vikt på, då Intel tidigare sagt till oss att efterfrågan på NAND-minnen överstiger vad de och deras partner Micron kan producera.

Elpida skulle alltså hjälpa företaget att producera mer DRAM, och det skulle även sätta dem i en mycket bättre position att konkurrera med jätten Samsung. Micron gjorde för inte länge sedan någonting liknande när de köpte upp Intels andelar deras IMFT (Intel Micron Flash Technologies) samarbete. Detta för att öka sin tillverkningskapacitet, och i sin tur positionera sig bättre mot konkurrenterna på marknaden. Om Micron blir vinnare i budgivningen av Elpida, hoppas vi också att de har planer att producera och sälja kretsar baserade på ReRAM-tekniken.

Källa: TomsHardware


Relaterade nyheter:

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
thisSwedish BerserkLagl0rden Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

Mindre konkurrens är inte bra för oss konsumenter, men å andra sidan är det ingen välgörenhet de ägnar sig åt.

och minnestillverkning är ju extremt dyrt för att få fram första minnet, sen är det i princip gratis göra minne 2-2 miljarder 😉 (bara skyffla in sand+olja i ena änden och plocka ut minnen i andra änden…)

Svensken
Medlem
Svensken

Alltid tråkigt med mindre konkurrens. Synd att Elpida inte lyckades ordna ett samarbete med något annat bolag. Vi får hoppas att Micron kan förvalta Elpida bra om nu de köper upp dom.

this
Medlem
this

Vi får framförallt hoppas att man bevarar den kunskap som Elpida besitter om ReRAM som väntas bli ersättare till NAND minnestekniken.