I ett pressmeddelande har Microsoft ikväll delgivit att man kommer revidera sin policy kring den kommande spelkonsolen Xbox One. Man försäkrar konsumenterna om att konsolen inte kommer kräva 24 timmars onlinekontroll och att spel kan lånas ut.

Det har varit en tomult period för Microsoft sedan tillkännagivandet av den policy kring internetuppkoppling och spel på optisk media som kommer gälla för Xbox One. Mängder av reaktioner har inkommit både direkt till Microsoft och öppet över sociala medier som Facebook och Twitter, för att inte tala om mängder av bloggar, Youtube-klipp och satiriska bilder.

Nu har dock Microsoft utannonserat att man helt och hållet vänder på klacken med sin policy:

  • Spel kommer inte behöva checka in online varje dygn.
  • Alla spel på optiskt medium kommer gå att spela på andra konsoler.
  • Spel på optiskt medium kommer kunna säljas, bytas eller hyras precis som tidigare.
  • Det kommer inte finnas något regionlås – spelen kommer fungera oavsett land.

Man påpekar dock att ändringarna kommer påverka vissa av de funktioner som tidigare utlovats, exempelvis familjedelning för spel. Med möjligheten att byta och dela spel på blu-ray försvinner möjligheten att dela de digitalt inköpta spelen – en möjlighet som inte heller fanns i Xbox 360. Även möjligheten att spela spel köpta på blu-ray direkt från hårddisken efter installation försvinner, och skivan kommer behöva vara i konsolen under spelsessionen precis som till Xbox 360.

Annons

”We appreciate your passion, support and willingness to challenge the assumptions of digital licensing and connectivity. While we believe that the majority of people will play games online and access the cloud for both games and entertainment, we will give consumers the choice of both physical and digital content. We have listened and we have heard loud and clear from your feedback that you want the best of both worlds.”

Det är ingen liten vändning man har gjort, och motiveringen bakom beslutet ska helt enkelt vara att man har lyssnat på sina kunder och är villig att justera sin policy därefter. Microsoft passar även på att påpeka att de uppskattar entusiasmen hos sina kunder, och att man vill kunna erbjuda det bästa av två världar.

Med den här hastiga svängen kan balansen mellan de två spelkonsolerna Xbox One och Playstation 4 ha jämnats ut avsevärt. Dock har vissa delar av policyn har ännu inte tagits upp, exempelvis om en Kinect fortfarande är obligatorisk för alla spel. Om Microsofts snabba vändning gäller även för den punkten, och om beslutet räcker för att vinna tillbaka alla som redan vänt sig till Sonys läger, återstår att se.

Relaterade nyheter:


Annons

21
Leave a Reply

Please Login to comment
21 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
17 Comment authors
Andreas GTommy.gbgMorkulPsynoKhi0 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Poontus
Medlem
Poontus

Xbox 180…

Henrik Andersson
Medlem

[quote name=”Poontus”]Xbox 180…[/quote]

Hahahaha 😀

Henrik Andersson
Medlem

Riktigt bra val av Microsoft dock, jag hade ett stort fånigt smile under hela tiden som jag läste deras meddelande till konsumenterna 🙂

pege63
Gäst
pege63

Vem fan tror på MS längre???

steve
Gäst
steve

snacka om att krypa till kors med svansen mellan benen …. oh nej vi kommer inte ens ha 10% av marknaden … sony och ps4 kommer soppa mattan med oss … bäst vi ändra på saker och ting annars förlorar vi miljarder $

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Tycker att Microsoft gav upp alldeles för fort. De flestas ryggmärgsreflex är att reagera negativt på förändring. Visserligen var kravet på regelbunden onlineveriefiering knäppt men att släppa den digitala möjligheten att dela spel var bara baåkåtsträvande. Att behöva byta spelskivor i xboxen är det mest störande momentet idag. Jag tror att MS nu slopade idé hade vunnit längden, som en konsoll-version av Steam ungefär. PS4 hade säkert sålt bäst initialt men när kunderna förstått fördelarna tror jag att xbox tagit över. Överhuvudtaget hade det varit bra för oss konsumenter med två olika alternativ. Nu blir det ju i princip bara… Läs hela »

this
Medlem
this

The power of consuments

AMD73
Medlem
AMD73

Imponerande att dom lyssnar och kan ändra.Nu finns det ju hopp för dom.Antar dom kanske var så pressade att dom inte hade något val.
iallfall en sorgens dag. R.I.P James Gandolfini. top 5 bästa skådisen genomtiderna.

McKinley
Medlem
McKinley

[quote name=”AMD73″]Imponerande att dom lyssnar och kan ändra.Nu finns det ju hopp för dom.Antar dom kanske var så pressade att dom inte hade något val.
iallfall en sorgens dag. R.I.P James Gandolfini. top 5 bästa skådisen genomtiderna.[/quote]

Det är inte imponerande över huvud taget.
De började skaka av rädsla och insåg snabbt att man skulle ha gjort som Sony från första början.
Kan de ändra sig så här snabbt, kan de lika bra efter ett år komma att införa DRM-skitet och andra restriktioner.
Att ett företag inte tror på sin egen filosofi är aldrig bra sett till förtroende från kunderna.

Rebellion
Medlem
Rebellion

Grattis till att ni aldrig kommer få billigare konsollspel.. Så länge som nya spel måste konkurrera med begagnade spel kommer priserna forsatt vara höga. Begagnade spel är mycket värre för utvecklarna än piratkopiering då ett begagnat köp är betalade pengar som utvecklare och utgivare aldrig ser röken av, dvs det kommer även att påverka kvalite och utvecklingstid på spelen. Följ steams modell så slipper man begagnatmarknaden och utvecklare har råd att rea sina spel när de börjar sälja lite sämre. Om man dessutom jämför ett nyreleasat PC-spel med ett nytt konsollspel så är PC-spelet ofta minst 100:- billigare. Begagnatmarknad =… Läs hela »

Sharkie999
Gäst
Sharkie999

[quote name=”Rebellion”]Grattis till att ni aldrig kommer få billigare konsollspel.. Så länge som nya spel måste konkurrera med begagnade spel kommer priserna forsatt vara höga. Begagnade spel är mycket värre för utvecklarna än piratkopiering då ett begagnat köp är betalade pengar som utvecklare och utgivare aldrig ser röken av, dvs det kommer även att påverka kvalite och utvecklingstid på spelen. Följ steams modell så slipper man begagnatmarknaden och utvecklare har råd att rea sina spel när de börjar sälja lite sämre. Om man dessutom jämför ett nyreleasat PC-spel med ett nytt konsollspel så är PC-spelet ofta minst 100:- billigare. Begagnatmarknad… Läs hela »

Rebellion
Medlem
Rebellion

[quote name=”Sharkie999″]Intressant reflektion, finns det några siffror på hur stor beg. marknaden är jämfört med att köpa nytt ?[/quote]

Heavy rain utvecklarna gick ut med siffror om att ~33% av spelarna inte betalat dem för spelet. Även om det bara är ett enda spels siffror så ger det en ganska bra fingervisning inom vilken magnitud vi kan förvänta oss de riktiga siffrorna.
Det är trist att bra spelbolag som THQ skall behöva gå i konkurs när räddningen finns i en slopad begagnatmarknad.

Edit: inte 50% som jag skrev först, dåligt minne.

RK
Gäst
RK

[quote name=”Rebellion”][quote name=”Sharkie999″]Intressant reflektion, finns det några siffror på hur stor beg. marknaden är jämfört med att köpa nytt ?[/quote] Heavy rain utvecklarna gick ut med siffror om att ~33% av spelarna inte betalat dem för spelet. Även om det bara är ett enda spels siffror så ger det en ganska bra fingervisning inom vilken magnitud vi kan förvänta oss de riktiga siffrorna. Det är trist att bra spelbolag som THQ skall behöva gå i konkurs när räddningen finns i en slopad begagnatmarknad. Edit: inte 50% som jag skrev först, dåligt minne.[/quote] Även om en utvecklare påstår en sak skulle… Läs hela »

Rebellion
Medlem
Rebellion

De fick siffrorna från antalet konsoller som fått achievements jämtemot antalet sålda kopior. Begegnatmarknaden på PC är säkert 1000 gånger mindre än på konsoll så den är knappt med som en variabel längre. Problemet är att utgivarna har börjat köra mycket preorderDLC nu för att få spelarna att köpa nya spel istället för begagnade och preorder gynnar absolut ingen. Varför skall man köpa ett spel blint innan reviews kommit ut? Jag köper iallafall inget utan att ha en god uppfattning av vad jag köper och jag hoppas att ingen annan gör det heller. Det resulterar bara i att de kommer… Läs hela »

Mikael
Medlem
Mikael

[quote name=”Rebellion”]Grattis till att ni aldrig kommer få billigare konsollspel.. Så länge som nya spel måste konkurrera med begagnade spel kommer priserna forsatt vara höga. Begagnade spel är mycket värre för utvecklarna än piratkopiering då ett begagnat köp är betalade pengar som utvecklare och utgivare aldrig ser röken av, dvs det kommer även att påverka kvalite och utvecklingstid på spelen. Följ steams modell så slipper man begagnatmarknaden och utvecklare har råd att rea sina spel när de börjar sälja lite sämre. Om man dessutom jämför ett nyreleasat PC-spel med ett nytt konsollspel så är PC-spelet ofta minst 100:- billigare. Begagnatmarknad… Läs hela »

Rebellion
Medlem
Rebellion

[quote name=”mcnaldo”]Det finns väl inget som hindrar dem från att ha lägre priser på digitalt levererade spel? Om de gör alla spel tillgängliga digitalt märker man också ganska snabbt vilken leveransmetod de flesta föredrar.[/quote] De får inte. De stora spelbutikerna, som gamestop och bestbuy, sätter ultimatum att spelen inte får vara billigare på de digitala butikerna, som steam, origin och liknande, än i deras butiker. Om inte det kravet följs så kommer inte spelen upp i butikshyllorna helt enkelt och det är en allt för stor inkomstförlust för spelbolagen så de är tvungna att spela med.Däremot om man tittar på… Läs hela »

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

De fick iaf gratisreklam… ”Any publicity is good publicity”. Vilket namn kommer folket att komma ihåg om nåra år? xbox one som snabbt vreds till xbone med sin tveksamma policy för begagnade spel, eller PS3+1?

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Rebellion”]Grattis till att ni aldrig kommer få billigare konsollspel..
Så länge som nya spel måste konkurrera med begagnade spel kommer priserna forsatt vara höga. [/quote]

Va?! Om något så gör ju begagnat marknaden att de inte kan höja priserna på spelen.

Tommy.gbg
Gäst
Tommy.gbg

[quote name=”Rebellion”]Grattis till att ni aldrig kommer få billigare konsollspel..
Så länge som nya spel måste konkurrera med begagnade spel kommer priserna forsatt vara höga.[/quote]

Skitsnack. Att vägra kunden att kunna sälja sin ägodel är detsamma som att Volvo skulle vägra sina kunder i avtal att sälja vidare sin bil när det blir dags för bilbyte. Personligen tycker jag det är perverst att spelföretag som EA sitter och lipar över att spelen säljs vidare. Jävla blodsugare.

Medlem
Clarence Hogland

[quote name=”Tripptrapptrull”]Tycker att Microsoft gav upp alldeles för fort. De flestas ryggmärgsreflex är att reagera negativt på förändring. Visserligen var kravet på regelbunden onlineveriefiering knäppt men att släppa den digitala möjligheten att dela spel var bara baåkåtsträvande. Att behöva byta spelskivor i xboxen är det mest störande momentet idag. Jag tror att MS nu slopade idé hade vunnit längden, [b]som en konsoll-version av Steam [u]ungefär[/u][/b]. PS4 hade säkert sålt bäst initialt men när kunderna förstått fördelarna tror jag att xbox tagit över. Överhuvudtaget hade det varit [b]bra för oss konsumenter[/b] med två olika alternativ. Nu blir det ju i princip… Läs hela »

Andreas G
Medlem

Innebär det här nu att man också får sälja sin konsol? Sist jag hörde fanns ingen policy för hur begagnade konsoler skulle hanteras.