Microsoft väntas lansera sin nästa generations Xbox-konsol under fjärde kvartalet i år och när konsolen som utvecklas under namnet ”Durango” dyker upp kan det vara med lite extra bagage. Nya rykten säger att Microsoft bakar in en Xbox 360-krets i sin nya spelkonsol för att erbjuda bakåtkompatibilitet.

Diskussionerna kring bakåtkompatibilitet i den nya generationens spelkonsoler har varit heta. Sony har redan bekräftat att Playstation 4 inte kommer att stödja de PS3-titlar man har hemma på sina blu-ray-skivor, men att företaget troligtvis kommer göra äldre Playstation-spel tillgängliga via deras onlinebutik Playstation Store genom emulering. Detta gäller däremot inte PS3-spel som möjligtvis kommer kunna spelas genom molntjänsten Gaikai.

Microsoft sägs nu ta till en mer drastisk metod för att främja bakåtkompatibiliteten i nya Xbox Next. Enligt Pastebin.com ska spelkonsolen komma med en integrerad Xbox 360 systemprocessor, vilket skulle göra det möjligt att köra även 360-spel direkt i den nya spelkonsolen trots att Microsoft byter hårdvara till en mer PC-liknande uppsättning från AMD.

Microsoft vidareutvecklade processorkretsen i Xbox 360 redan för några år sedan när man tillsammans med IBM och AMD skapade en systemprocessor med allt från CPU och GPU integrerat på samma kisel. Något som kulle göra det lättare att implementera processorn vid sidan av huvudkomponenterna i Xbox Next.

x360soc

Med förhållandevis simpel design är Xbox 360:s systemprocessor troligtvis en ganska billig historia och enligt uppgifterna skulle det vara varken särskilt dyrt eller tekniskt svårt för Microsoft att baka in sin äldre systemprocessor i nästa generations spelkonsol. Men även om man använder sig av effektivare tillverkningsteknik än de 40 nanometer som använts tidigare kommer implementeringen ta plats och troligtvis göra konsolen något större än den nödvändigtvis hade behövt vara utan denna bakåtkompatibilitet.

Som vanligt med obekräftade rykten ska allt tas med en nypa salt. Men Sony använde en liknande lösning när man lanserade Playstation 3 med viss Playstation 2-specifika komponenter och frågan är nu om Microsoft försöker ta chansen och erbjuda en stabilare bakåtkompatibilitet än vad Sony verkar göra med Playstation 4. Frågan är bara vad detta är värt för spelare, dela gärna med er av era egna åsikter i kommentarerna.

Källa: Pastebin


13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
Jühanjrobinjohnjensenasmtrett Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Dennis Tabula
Medlem
Dennis Tabula

Ingen bakåtkompatibilitet för PS4 är ju skitkass och jag förstår verkligen inte varför Sony väljer att inte baka in det i sin konsol. Good Guy Microsoft som gör det? Jag vet inte. Det är ju ett stort plus, helt klart, om man nu bestämmer sig för att skaffa nästa generationens Xbox men det återstår väl att se om det verkligen blir så eller om det blir slaktat ”pga tidsbrist”.

Joel80
Gäst
Joel80

Sony äger inte längre tillverkningen av Cell processorn, eller RSX, vad jag förstår, så dom måste såfall köpa in dom komponenterna.Sen är det inte heller ett SOC som i 360n sedan slimmen, vilket gör det dyrare och mer komplext att implementera.Och att emulera PS3 spel är inte rimligt heller.Var ju inte så lyckat när dom släppte PS3an med PS2 hårdvara i, kostade en del. Vill man köra PS3 spel kan man ju alltid skaffa en PS3a, eller behålla den man har.Gaikai lär väl variera lite i kvalite, Heavy Rain är säkert fine medan ett fighting spel och andra frame sensitive… Läs hela »

Mikael
Medlem
Mikael

Snälla kör find/replace på ”kompabilitet” till ”kompatibilitet”…

Voleyro
Medlem
Voleyro

Bort med Bakåtkompatibilitet och billigare konsol. Har man redan en ps3/X360 då behöver man inte klaga och ifall man inte har, hoppa på nya tåget istället för att titta bakåt i tiden.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Om man gör xbox:en bakåt kompatibel har de redan drygt 70 miljoner kunder som äger spel som går att spela på den nya konsollen. Dessa har därmed redan ett bra skäl att välja nya xbox framför en PS4. Om MS inte gör konsollen bakåtkompatibel kan ju den som äger en 360 idag lika gärna gå över till Playstation när det är dags att uppgradera till nästa generation. Ur det perspektivet tycker jag det är obegripligt att inte ha stöd för det.

Voleyro
Medlem
Voleyro

Jag vet inte om du snackar som 70 miljoner sålda eller ”användare” men oavsett. Dessa 70 miljoner som köpte Xbox 360 gjorde inte det för att man skulle köra gamla xbox spel, utan för att det är en ny generation och detta kommer även fortsätta vidare med nästa generation av Xbox 2014. Och det gäller även för Ps4, 74 miljoner sålda Ps3 och inte heller den siffran står för Bakåtkompatibilitet. Nästa Xbox och ps4 kommer att sälja och samtidigt erbjuda massa online/sociala tjänster. När det kommer till hardcore gamers, det som kommer att stå i fokus är inte Bakåtkompatibilitet ,… Läs hela »

trett
Gäst
trett

Har ett 40-tal Xbox 360-titlar, så känner spontant att det har var en jävligt god idé av Microsoft.

asm
Gäst
asm

[quote name=”trett”]Har ett 40-tal Xbox 360-titlar, så känner spontant att det har var en jävligt god idé av Microsoft.[/quote] 40 titlar men ingen enhet att spela dessa på så du måste vänta in nästa Xbox? Eller kommer din nuvarande Xbox gå upp i ett moln av rök när den nya Xbox:en lanseras? Har haft bl.a. PS2 och PS3, PS3an var av typen som var bakåtkompatibel men har aldrig kört PS2 spel på PS3an mer än kolla om det fungerade. Att göra en konsol bakåtkompatibel är helt OK om det är samma grundläggande design mellan versioner, som GameCube -> Wii ->… Läs hela »

Stormense
Medlem
Stormense

[quote name=”voleyro”]Bort med Bakåtkompatibilitet och billigare konsol. Har man redan en ps3/X360 då behöver man inte klaga och ifall man inte har, hoppa på nya tåget istället för att titta bakåt i tiden.[/quote]

Precis min tanke. Vill man spela ett gammalt spel om två år kan man ju plocka fram sin gamla Xbox 360 och spela. Det står att kretsen är billig men 500 kr och någon centimeter i sorlek spelar stor roll.

jrobin
Gäst
jrobin

😀 ha ha vi ska tånka frammåt inte bakåt sen får man väl spela sina gamla spel genom molnet då

Jühan
Gäst
Jühan

[quote name=”johnjensen”]Precis min tanke. Vill man spela ett gammalt spel om två år kan man ju plocka fram sin gamla Xbox 360 och spela. Det står att kretsen är billig men 500 kr och någon centimeter i sorlek spelar stor roll.[/quote]

Nej, spelar inte stor roll någon centimeter i storlek. Hellre en konsol som är bakåtkompatibel så man kan plocka bort en konsol. Man har ju redan fem konsoler i tv-bänken.

Jühan
Gäst
Jühan

Anton som skrev artikeln glömde att nämna att man kan använda kraften från 360 APU till 720 spelen. Det har jag läst på Gamereactor.