Microsoft har tagit beslutet att slopa stödet för alla former av plugins och därmed även Adobe Flash i sin Metro-version av webbläsaren i nya operativsystemet Windows 8. Metro-gränssnittet som är skräddarsytt för surfplattor och pekskärmar kommer därmed få liknande begränsningar som Apple iOS och iPad, även om standardwebbläsaren i Windows 8 fortsätter stödja Flash.

Windows 8 ser allt mer ut att bli som två skilda operativsystem samlade under ett tak. Förutom två kraftigt skilda gränssnitt – Metro för touch och Desktop för mus och tangentbord – har man utvecklat två versioner av sin nya webbläsare Internet Explorer 10.

Microsoft beslutade sig för att särskilja dem två webbläsarna åt för att optimera deras användning i sina respektive plattformar och inmatningsenheter. IE 10 kommer att bygga kring en ny HTML5-renderingsmotor och medan desktopversionen av webbläsaren även stödjer plugins och tillägg kommer Metro-versionen endast förlita sig på integrerad funktionalitet, främst då genom HTML5-standarden.

Annons

ie10metroWindows 8 får en separat version av webbläsaren IE10 för sitt pekgränssnitt Metro.

Att utesluta tillägg ska enligt Microsoft både ge en bättre användarupplevelse på det ”moderna HTLM5-nätet” samt ge förbättrad batteritid, säkerhet och tillförlitlighet. Företaget menar att HTML5 spridit sig så pass att det idag börjar bli närmast onödigt att stödja flash – de flesta sajter har HTML5 som komplement för flash – medan Microsoft till skillnad mot exempelvis Apple alltid har möjligheten att växla över till desktopversionen av sin webbläsare för ett fullgott flashstöd.

”I Windows 8, kommer konsumentsajter och ”bransch”-applikationer som kräver äldre ActiveX-kontroller att fortsätta att köra i desktopwebbläsaren, och användare kan trycka på ”Använd skrivbords-Vy” i Metro-webbläsaren för dessa webbplatser. För vad dessa platser gör, är kraften i HTML5 mer logisk, särskilt i Windows 8 program.” Kommenterade Microsofts Dean Hachamovitch, chef för utvecklingen av Internet Explorer

Adobes flashimperium rasar mer för varje dag som går, men företaget visar i alla fall ingen oro utåt sätt där man menar att även Metro-delen av Windows 8 kommer att innehålla flashapplikationer, detta genom företagets plattform Adobe Air som idag servar flashapplikationer på plattformar som BlackBerry, Android och iOS.

Relaterade artiklar:

Annons

10
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
ImlalhymerAnton KarmehedTempelJacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
hymer
Medlem
hymer

Jaha där försvan det intresset från mig. Flash = livsnödvändigt

SWECRool
Medlem
SWECRool

[quote name=”hymer”]Jaha där försvan det intresset från mig. Flash = livsnödvändigt[/quote]

Ja vadå, har du gått och väntat på nya Internet Explorer?
Isf kan jag förstå att du blir lite putt, men rätt många kör ju med Firefox/Chrome eller någon annan browser så då spelar det ju ingen roll, eller?

McKinley
Medlem
McKinley

Genom desktopwebbläsaren?
Menar du Anton att det kommer att komma två olika läsare?

flopper
Medlem
flopper

varför motarbetas adobe?
licens pengar som slipper betalas?

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”McKinley”]Genom desktopwebbläsaren?
Menar du Anton att det kommer att komma två olika läsare?[/quote]
Flash plug-in kommer inte stödjas i ”Metro-läge” men kommer göra det om man använder sig utav vanliga skrivbordet.

Tempel
Medlem
Tempel

[quote name=”flopper”]varför motarbetas adobe?
licens pengar som slipper betalas?[/quote]

Dålig prestanda samt att kunna låsa ute en konkurrent.

hymer
Medlem
hymer

Jag tänkte främst som surfplatte os. Jag använder mitt flash dagligen på mitt android system när jag surfar på div olika sidor. Det var ju därför man bytte bort sin iphone sen wp7 telefon för att man inte kunde se på olika filmer o skit på nätet för att den inte stödde flash.

Imlal
Gäst
Imlal

Det jag stör mig mest på med Adobe Flash är att Flash fungerade riktigt bra förut på tiden som Macromedia stod bakom. Men första uppdateringen som Adobe släppte så kändes det som jag behövde köpa en ny dator.

Det har väl blivit lite bättre med tiden, men tycker fortfarande att det är lite väl resurskrävande.

//Jimmy