Microsoft har nu släppt detaljerna kring sin officiella Windows 8-surfplatta Surface Pro. Med en 10,6 tums Full HD-skärm och en Core i5-processor under skalet är det en sällsynt kraftfull skapelse som däremot bara får hälften så lång specificerad batteritid som sitt syskon Surface RT.

Microsoft Surface Pro är en surfplatta som bygger på Intels x86-plattform och med andra ord kör en standardversion av Windows 8 Pro, jämfört med den nedbantade ARM-versionen Windows RT. Den stora skillnaden mjukvarumässigt är full bakåtkompabilitet med tidigare Windows-applikationer, något som är akilleshälen för Windows RT för närvarande.

Microsoft har tryckt in rejält kraftfulla komponenter i sin nya surfplatta. Företaget satsar i mångt och mycket på samma komponenter vi hittar i dagens ultrabooks. Skärmen på 10,6 tum har en upplösning på 1 920 x 1 080 pixlar och vi hittar stöd för både USB 3.0 och en skräddarsydd kapacitiv pekpenna.

En dubbelkärnig Intel Core i5-processor med Intels HD4000 Graphics grafikdel står för beräkningskraften och med en maximal energiförbrukning på 17 watt är det rena rama kärnreaktorn jämfört med de ARM-kretsar eller Atom-processorer vi är vana vid att se i surfplattor av detta formatet.

Med 4 gigabyte internminne samt 64 eller 128 gigabyte lagringsutrymme bådar detta gott för Surface Pros prestanda. Batteritiden är dock en annan femma och där har man med ett batteri på 42,5 wattimmar bara får ut ungefär hälften av batteritiden i jämförelse med syskonet Surface RT. Det betyder ungefär 4 timmars batteritid, i paritet med just många ultrabooks på marknaden. Surfplattan ska mäta mindre än 14 millimeter i profil och väga runt 900 gram.

surface_pro2

Microsoft ska börja sälja sin Surface Pro-surfplatta i januari 2013 och i alla fall inledningsvis utan någon tillhörande tangentbordscover. Prislappen landar på 899 dollar med 64 gigabyte lagringsutrymme och 999 dollar för modellen med 128 gigabyte lagringsutrymme. Ungefär det dubbla mot de 499 dollar Intel tar för Surface RT. Om Microsoft börjar sälja sina Surface-surfplattor i Sverige är dock ännu inte klart.

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
MissPenguinflopper-Boris- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Boris-
Medlem
-Boris-

Varför har folk fått för sig att kärnreaktorer är strömkrävande?

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”-Boris-”]Varför har folk fått för sig att kärnreaktorer är strömkrävande?[/quote]
kräver råvara som är dyr 😉

MissPenguin
Medlem
MissPenguin

[quote name=”-Boris-”]Varför har folk fått för sig att kärnreaktorer är strömkrävande?[/quote]
Kanske inte menar strömkrävande utan värmealstrande 🙂