Igår utannonserade Valve inget mindre än ett eget operativsystem kallat Steam OS. Operativsystemet är gratis, Linuxbaserat och tätt integrerat med Steam, och den välkända Minecraft-skaparen Notch hyllar nu satsningen på Twitter – och rikar en ny känga mot Microsoft.

Det är allt annat än en hemlighet att Marcus ”Notch” Person, grundaren av spelstudion Mojang vars mest kända alster är sandlådespelet Minecraft, har allt annat än en förkärlek till Windows 8. Notch har flera gånger tidigare, både över Twitter och andra medium, riktat kritik mot Microsofts steg mot mer begränsad mjukvara genom sin egen distributionskanal och bort från traditionell skrivbordsmjukvara.

Efter Valves utannonsering av Steam OS, som använder sig av en Linuxgrund för att gynna en mer öppen och gratis spelplattform, har Notch lagt upp två meddelanden på Twitter om saken.

Samtidigt ger Notch en referens till Half-Life 3, kanske det mest efterlängtade spelet från Valve men som ännu inte ens fått en officiell bekräftelse från utvecklarna och som många fans hoppats – och fortfarande hoppas – på att få någon form av information om under veckan.

Mer information om Steam OS bör dyka upp efterhand nu i veckan och under den kommande hösten, för att sedan rullas ut på bredare front under nästa år.


Relaterade nyheter

14
Leave a Reply

Please Login to comment
14 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
KarkuFauliston0paxQuestion_Techmartinot Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Carl-philip V
Medlem
Carl-philip V

att klaga på windows 8 är väl det han gör bäst 😆

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”eppebansen”]att klaga på windows 8 är väl det han gör bäst :lol:[/quote]
Han är ganska hyfsad på att göra spel och tjäna pengar på dem också.. 😉
Nä men skämt och sido verkar han vara en kille med huvudet på skaft och att han kan spel råder det ju ingen tvekan om. Det behöver inte betyda att hans åsikter är den enda sanningen men tycker också det ska bli riktigt intressant att se vad Steam OS kan åstadkomma faktiskt.

flopper
Medlem
flopper

Notch är en geek med cash.
windows 8 är utmärkt, Notch kanske inte tjänar pengar på det som han vill.
Liknande Gabe och alla dessa som klagat på win 8 har andra agendor bakom sig….

Björn Svensson
Gäst
Björn Svensson

Jag anser att allt detta klagande på Win8 börjar bli otroligt löjligt.
Fast, å andra sidan kan man kanske vända på det, för om så många klagar på Win8, borde det ju betyda att det är ungefär lika många som tycker om Windows, men som kanske inte är helt nöjda med det.

Vet ni vad??
Rikta era klagomål till Microsoft på http://www.microsoft.com/support, och låt oss som faktiskt är nöjda med vårt operativsystem vara ifred för ert oväsen.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

[quote name=”Björn Svensson”]Jag anser att allt detta klagande på Win8 börjar bli otroligt löjligt.[/quote]

Kan inte annat än hålla med. W8 är bra, och till exempel betydelsen av att startknappen är borta står inte i proportion till gnället om det.

Kommer annars ihåg när Steam lanserades. Då var det något som många gamers beskrev som djävulens påfund. Nu hyllar alla Steam. Visst är Steam bra, men som alla andra företag finns det en risk att de kommer att börja missbruka sin position om de blir för dominerande.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Jag hoppas faktiskt att Linux ska ta över helt när det gäller spel. Jag är en extrem bakåtsträvare om man nu vill kalla det så. Tycker MS skulle gett mer support till Windows XP x64 som jag gillar mer än både Windows 7 och 8:an

När det gäller Linux så är det Linux Mint Mate som gäller

Rebellion
Medlem
Rebellion

Det är inte först och främst avsaknaden av startknappen jag ogillar (även om jag verkligen inte gillar ModernUI) utan det är att de försöker föra ihop deras olika plattformar och stänga windows ytterligare med appbutiker precis som apple och android har. Om windows blir en mindre öppen plattform så tappar de bort mycket av det som har drivit plattformen framåt. Ingen tycker om att bli instängd.Detta kommer att resultera i att de som vill tjäna pengar utvecklar till windows och de som utvecklar för att det är roligt söker sig någon annanstans. Så slutligen sitter windows med en hög med… Läs hela »

Tobberian
Medlem
Tobberian

gabe ”this things they take time” är väl närmaste, HELT officiellt snart kanske.

Minky
Medlem
Minky

Jag är personligen väldigt positiv till detta, äntligen kanske Microsofts hegemoni får ett slut. Ubuntu på pc-desktop och SteamBox som spelplatform är lockande!

En annan positiv sak med detta är att PS4,OSX, och nu SteamOS/Ubuntu skapar fler anledningar för spelutvecklare att skriva openGL-spel och skippa DirectX 🙂

martinot
Medlem

Är inte vitsen med SteamOS att låsa in användarna till just Valves Steam-butik? Ser i så fall ingen skillnad emot vad Apple (OS X + iOS), Google (Androids PlayStore) och Microsoft (med W8, iaf Metro-delen) gör? Dessutom; de flesta intressanta spel för W8 görs väl för Win32 (och inte WinRT och Metro), vars program inte på något sätt är låsta till någon speciell butik/onlinetjänst? Visst, Notch är en riktigt duktig utvecklare och kreativ person som tjänat in en enormt massa med pengar (all cred för det), men förstår faktiskt inte helt hans logik här. Ni andra får gärna förklara för… Läs hela »

Question_Tech
Gäst
Question_Tech

”Valve is saving the entire gaming world, but I all I can do is mumble passive aggressively about crowbars.”

Jag håller fullständigt med om Half-Life 3, om det inte kommer ut snart så riskerar det väl att bli det nya Duke Nukem Forever (fast det spelet lanserades ändå, även om det sög) problemet är att Valve i princip inte tillverkar spel själva längre, de tjänar pengar på Steam så det finns inget incitament att göra sista delen i den mest efterlängtade spel trilogin någonsin. Men jag hoppas att jag har fel 🙂

n0pax
Medlem
n0pax

Jag har kört Windows 8 nu i 3 månader ungefär, föredrar fortfarande Windows 7. Sitter dagligdags på båda ”plattformerna”. Har mer med att jag aldrig använder ”fönsterhanteraren” och saknar startknappen, dvs utan att modda eller ändra Windows 8, så är det mindre användarvänligt för min del(finns fler saker). Sen om man enbart spelar, så är det snabbt osv. Men jag saknar tyvärr många saker. Kommer säkert en del nya saker med uppdateringen. Så jag antar att jag är en bakåtsträvare bara för att jag gillar Windows 7 🙂 . Sen hoppas jag på Steam os:et om det går att spela… Läs hela »

Faulisto
Medlem
Faulisto

8.1 då? Möjligtvis något han glömde bort sådär?

Karku
Gäst

Inte överförtjust i Windows 8 heller. Vetitusan vad Steam OS är men får väl kika vidare. 😛