Samsung presenterar nya TV-apparater för 2021. Bland nyheterna finns mini LED-teknik som ska ge bättre kontrast. Samsung lanserar även stöd för Freesync Premium Pro, som ska ge större garantier om bildkvalitet när de nya modellerna används för spel i HDR.

De PR-tunga dagarna innan CES 2021 har dragit igång, trots att mässan inte anordnas på ett fysiskt evenemang i år. Samsung är ett av de första stora teknikföretagen som presenterar nyheter inför teknikåret. På agendan finns nya TV-apparater och nyheterna är relativt stora. Årets kanske största nyhet är helt ny teknik från Samsung för TV-apparaters bakgrundsbelysning. Samsung kallar tekniken för Neo QLED. Tekniken introduceras i både företagets 8K- och 4K-apparater och utlovar bättre och mer exakt kontrast.

Den verkliga nyheten i Neo QLED är en teknik som Samsung kallar Quantom Mini LED-teknik. Teknikens innovation kommer från sättet som LED-lampor tillverkas. Den nya metoden gör LED-lamporna betydligt mindre än traditionella LED-ljuskällor och de är 1/40 så djupa som traditionella dioder. Lampornas storlek ger utrymme för fler ljuskällor, vilket ger större möjligheter att ha kontroll över bakgrundsbelysningen för att minimera problem med så kallad blooming, där ljusa objekt får ett sken runt sig på mörka bakgrunder.

Freesync för HDR

För spelintresserade har Samsung också förbättrat skärmens stöd för AMDs Freesync-teknik. Samsungs flaggskeppsmodeller är nu certifierade för FreeSync Premium Pro, som ska garantera bra stöd för adaptiv bildsynkronisering men även för bra HDR-stöd. HDR-stödet inkluderar både bra färgåtergivning för HDR-titlar men även låga svarstider i både SDR och HDR. Svarstider är något som Samsung även fokuserade på i förra årets modeller.

Samsungs The Wall-koncept har nått ett fåtal kunder under 2020 men expanderas under 2021 med nya modeller. Samsung kallar nu produktserien för MICRO LED och bekräftar planer på att lansera nya modeller med 110 och 99 tums storlek, med introduktion av mindre modeller senare i år.

Slutligen har Samsung uppdaterat den designorienterade The Frame-serien genom att nästan halvera de nya modellernas tjocklek.

I vanlig ordning är TV-lanseringar mycket utdragna. Vi väntar oss inte detaljer om pris och lanseringsdatum förrän till våren.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid