Under helgen framkom det att moddare lyckats få en processor ur Intels Coffee Lake-familj fullt fungerande på moderkort med 100 och 200-seriens styrkretsar.

När Intel lanserade Coffee Lake uppstod det en hel del förvirring kring varför de nya processorerna inte var kompatibla med de moderkort som lanserades i samband med Skylake och Kaby Lake.

Trots att de tre ovannämnda processorgenerationerna använder sig av sockel 1151 gick Intel vid lanseringen av Coffee Lake ut med att moderkort med 300-seriens styrkretsar var ett måste för den nya processorgenerationen. Intel nämnde att man gjort ett par ändringar till sockelns kontaktstift för bättre strömleverans vilket krävdes för att driva de sexkärniga processorerna i Coffe Lake-familjen.

Förvirring rådde dock fortfarande kring varför Coffee Lake-processorer med färre kärnor inte skulle fungera på äldre sockel 1151 moderkort. Nu har dock moddare lyckats få den fyrkärniga processorn Core i3-8100 att fungera ”fullt ut” på moderkort med de äldre styrkretsarna.

Mjukvarutransplantation tar Coffee Lake till 100 & 200-seriens styrkretsar

Det visar sig att Intel tagit till mjukvara i form av processorernas mikrokod, BIOS för moderkorten samt UEFI GOP-drivrutiner för processorernas integrerade grafikkretsar.

Efter att ha lyckats transplantera dessa beståndsdelar till BIOS för de äldre styrkretsarna lyckades moddarna rootuser123, LittleHill, dsanke, elisw, Mov AX och 0xDEAD få processorn Core i3-8100 att fungera felfritt på äldre moderkort samt att man lyckades åtgärda ett antal kompatibilitet och stabilitetsproblem.

Än så länge har modifikationerna endast fungerat felfritt på moderkort från Asrock. Moddarna påpekar även att på grund av den högre strömförbrukningen så rekommenderas det inte att man utför dessa modifikationer om det är K-modeller av Core i5 eller i7-processorer som ska användas.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid