Motorola och Intel har nu bekräftat tidigare rykten om en Atom-baserad modell av Motorolas Android-telefon Razr M. Under ett pressevent idag presenterade företagen Razr I som får en Atom Z2460 processor med turbofrekvens på 2 gigahertz och Android 4.0 Ice Cream Sandwich under huven.

Motorola kommer att lansera sin nya Intel-baserade Razr I-telefon i Europa och vissa latinamerikanska länder under oktober månad – bland annat i Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Brasilien. Telefonens exakta specifikationer har ännu inte avslöjats men Motorola och Intel avslöjar en 4,3-tum stor Super AMOLED skärm och troligtvis blir detta en PenTile-baserad panel med qHD-upplösning på 540 x 960 pixlar.

Razr I får ett batteri på 2 000 milliamperetimmar och inkapslas tillsammans med en rapp 8 megapixel kamerasensor i ett kevlarskal med gorillaglas framför skärmen. Skärmen som Motorola och Intel hävdar sträcker sig nästan från sida till sida av den tunna telefonen. Andra noterbara funktioner är 8, 16 eller 32 gigabytes lagringsminne samt plats för ett microSD-kort och stöd för NFC.

Mest intressant är trots allt processorkretsen som alltså kommer från Intel och inte baseras på ARM-arkitekturen. Atom Z2460 är en enkelkärnig processor med stöd för hyperthreading och två aktiva processortrådar. Standardfrekvensen ligger på 1,3 gigahertz men processorn kan arbeta i upp till 2,0 gigahertz genom sitt automatiska turboläge.

Intels Medfield-plattform bygger på 32 nanometerteknik och har en specificerad strömförbrukning på 0,85 watt vid vanlig surfning och ska stödja avancerade strömsparfunktioner för extra låg energibrukning vid vila. Penwell-processorn stödjer inspelning av video i 1080p-upplösning och kommer med en PowerVR SGX540 grafikdel från Imagination Technologies.

Intel har med hjälp av Google portat Android 4.0 Ice Cream Sandwich till sin x86-baserade Medfield-plattform och skriver även i ett pressmeddelande att Motorola Razr I kommer vara uppgraderingsbar till Jelly Bean. När och hur detta kommer att ske är däremot inte klart.

Intel hävdar att deras processorn och Razr I är optimerad för bästa möjliga surfupplevelse men skryter även om en snabb kamera som kan knäppa 10 bilder i sekunden och startar upp på under en sekund. Som vi sett i tidigare prestandaförhandstittar av Intel Medfield verkar det onekligen finnas god prestanda att hämta när det gäller exekvering av javascript vid surfning.

Om och isåfall när Motorola Razr I kommer till Sverige är oklart, men vi hoppas kunna återkomma med mer information om detta inom kort.

Relaterade artiklar:

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
UridiumAnton KarmehedshaglordNiQ3Swedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Så då börjar det nu. ARM mot Intel. Kan vara bra om Intel kan sätta lite press på ARM så det blir mer konkkurrens. Bara inte Intel tar över marknaden helt som de nästan gör på X86 marknaden nu.

Niklas Öryd
Medlem
Niklas Öryd

2010 ringde och vill ha tillbaka SGX540…
Den är väl upptrimmad sen dess dock.

Har ni några siffror att jämföra 0,85w med?

Micke
Medlem
Micke

Tack för edge-to-edge i sidleds, nu gäller det att pusha för det i höjdled också. Tack Motorola, för att ni tar första steget! Helt klart intressant. /s

Uridium
Gäst
Uridium

[quote name=”Anton Karmehed”]Det är verkligen ingen färsk GPU det kan jag villigt hålla med om..Tyvärr är det väldigt dåligt med energiförbrukningssiffror för ARM-processorer tillgängliga. Detta är något Intel använt i sina genomgångar av Medfield, tyvärr bara i jämförelse med egna kretsar.[/quote] Nu är det Intels material så man får ta dessa med en nypa salt, men det står att jämförelsen är mot ”Shipping smartphones” vilket måste betyda ARM-baserade telefoner då det är ont om andra Intel baserade telefoner. Det jag läst om Medfield-baserade telefoner är att folk har upplevt dessa som väldigt snabba just i webbläsaren, så de fina siffrorna… Läs hela »