Andra generationens surfplattor blir riktigt kraftfulla skapelser och den ARM-baserade Tegra 2 applikationsprocessorn har blivit en favorit hos Google och dess partners. Med dubbla 1 GHz Cortex-A9 CPU-kärnor är det en pigg krets från fabriken, men för dem som vill ha mer finns det redan sätt pressa kretsen till 1,5 GHz med vanlig mjukvara.

Skaparen till överklockningsverktyget SetCPU, coolbho3000 på XDA-developers.com, har nu släppt en video där han visar hur ett enkelt kernelbyte på Motorolas Xoom-tablet låter honom skruva upp klockfrekvenserna på Tegra 2-kretsen med hela 50% och det stabilt nog för att köra igenom ett flertal prestandatester.

En guide för hur överklockningen går till har publicerats på XDA-developers.com och det enda som krävs en rootad Xoom-tablet och en ny kernel som går att ladda ner från sajten. Den nya kerneln har förutom standardfrekvensen på 1 GHz även lägen för 1,2 GHz, 1,4 GHz samt 1,5 GHz. Precis som vid vanlig CPU-överklockning reagerar kretsar olika på kraftiga frekvensökningar och som användare bör man vara medveten om att överklockningen kan både sänka batteritiden och i värsta fall skada surfplattan i långa loppet.

För den som är beredd att stå sitt kast kan man alltså redan idag få prestanda långt över vad NVIDIA lovade med sin Tegra 2 3D-krets, vars klockfrekvens var satt till 1,2 GHz. Ett exempal på överklockningens prestandaökning ser man i testet Quadrant där man gick från ett resultat på 2 226 poäng standard till hela 3 105 poäng vid 1 504 MHz klockfrekvens.

Motorola Xoom är Googles officiella utvecklingsplattform för Android 3.0 Honeycomb, det första tabletoptimerade operativsystemet från företaget. I de första recensionerna har Xoom fått överlag god kritik inte minst för det nya operativsystemet, även om det fortfarande verkar innehålla en del barnsjukdomar. Motorola Xoom säljs idag inte i Sverige men liknande överklockningar bör göras tillgängliga för andra Tegra 2-baserade enheter framöver.

xoom

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
fackamato Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
fackamato
Medlem

Man får väldigt olika poäng i benchmarket Quadrant beroende på vilken Android-version man kör. Minns att när man gick från 2.2 till 2.2.1 så fick man flera hundra poäng färre.

Detta kombinerat med att antal poäng i Quadrant ej har något som helst att göra med hur användandet av enheten (i mitt fall telefonen) beter sig gör att jag är väldigt skeptisk till detta test. (t.ex., att öppna galleriet på min SGS9000 gick lite småhackigt men jag fick ~2700 poäng i Quadrant. Bytte sedan till en annan kernel och fick endast 1700 poäng, men telefonen kändes som ny!)