MSI storsatsar på högupplöst ljud – Vi lyssnar på MSI Hi Res Audio

Dedikerad HD-hörlursport och kraftfulla ljudkretsar i MSI:s nya gaminglaptops

0

MSI satsar på högupplöst ljud i sin nya gaminglaptops med påkostade ljudprocessorer från ESS SABRE med MSI . Vi testar MSI Hi Res Audio på CES 2017.

Obs. Texten nedan är en transkription från videoreportaget.

Traditionella ljudkretsar i datorer, även mer påkostade sådana, är oftast begränsade till att leverera ljud vid 96-192 kHz och 24-bit. Snäppet högre än CD-kvalité på 44 kHz och 16-bit. Med Hi-Res Audio höjer MSI ribban rejält och kan spela upp musik med upp till 384 kHz vid 32-bit. En bedrift som företaget menar kan mäta sig med externa DAC-lösningar i 3 000 kronors klassen. Det är ett uttalande som är närmast omöjligt att bekräfta eller dementera i mässhallarna på CES och som i årtal varit hårt debatterat. Vissa forskningsrapporter hävdar att ingen människa kan höra skillnad över 44 kHz medan andra hävdar att vi kan uppfatta betydligt högre upplösningar än så.

Det vi kan konstatera under vår korta tester är att ljudkvalitén vid 192 kHz och 24-bit är märkbart bättre i vissa av de musikdemo som MSI presenterar i samarbete med Sennheiser. Detta när vi jämför samma 192 kHz-fil med uppspelning i 192 kHz resp. 44 kHz. En god nyhet för er som lyssnar mycket på Flac och okomprimerad musik, även om upplevelsen givetvis kommer att variera beroende på person, utrustning och grundmaterial.

Annons

Dedikerad högupplöst hörlursutgång

MSI:s extremt påkostade GT83-laptop är värst i Hi Res Audio-familjen med en dedikerad högupplöst hörlursutgång och stöd för maximala 384 kHz vid 32-bit.

Det största problemet med MSI Hi Res Audio blir troligtvis att just hitta rätt material för att dra nytta av de kraftfulla ljudkretsarna. Inte ens MSI:s skräddarsydda Nihimic mjukvara stödjer den maximala upplösningen och företagets demoljudfiler maxar ut vid 192 kHz 24-bit.

Medan MSI menar att flera spelutvecklare kommer att höja ljudkvalitén på sina titlar under 2017 ska vi inte vänta oss upplösningar över 96 kHz i spel. Detta då de flesta spelmotorer använder sig av upp till sju kanaler, varpå bandbredden blir en begränsning.

Att MSI fortsätter fokusera mer på högkvalitativa ljudkretsar ser vi som klart positivt, våra snabba tester visar trots allt på skillnader. Med integrerad hörlursförstärkning finns stöd för hörlurar upp till 600 Ohm samt bättre brushantering, vilket du kan dra nytta av oavsett ljudkälla.

Annons

Problemet är att mediaindustrin inte hängt med där varken streamingtjänster eller spel levererar högupplöst ljud i nämnvärd utsträckning. Förhoppningsvis kan MSI:s Hi Res audio bli en spark i baken även för mediabolagen för att höja ljudkvalitén i sina tjänster.

Andra nyheter från CES 2017

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid