En av de större överraskningarna under Apples pressevent på tisdagskvällen var den nya generationen av Imac. En ny supertunn allt-i-ett dator som är 80 procent tunnare än sin föregångare och erbjuder kraftfulla Ivy Bridge-processorer samt en hybridliknande lagringslösning.

Apple satsar på två olika grundmodeller i sin nya generations Imac-familj, en 21,5 tums modell med 1 920 x 1 080 pixlars upplösning samt toppmodellen med en 27 tums skärm med 2 560 x 1 600 pixlars upplösning. Just skärmarna är en av nyckelkomponenterna i de nya datorerna och är 45 procent tunnare än panelerna som används i förra generationens Imacs. Skärmarna ska även få avancerad antireflexbehandling som ska minska ljusreflektioner med upp till 75 procent.

evolutionmac

De supertunna skärmpanelerna gör det möjligt för nya Imac att nå en profil på som minst 5 millimeter och den interna volymen är 40 procent mindre än i föregångaren samt att vikten sjunkit med drygt 3,6 kilo. Apple har även slopat den optiska enheten samt istället gjort plats för kraftfulla fyrkärniga Ivy Bridge-processorer ur Core i7-familjen samt upp till 32 gigabyte internminne.

Lagringslösningen i nya Imac är en kombination av SSD-enhet och en traditionella mekanisk hårddisk. En 128 gigabyte SSD-enhet paras med en 1 terabyte alternativt en 3 terabytes mekanisk hårddisk och vävs genom mjukvara samman till en enda stor lagringsenhet. Likt Intels Smart Response Technology för PC-marknaden ska snabba upp system och programstarter utan att dra ner på lagringsutrymmet.

imac2

Grafikkraften i nya Imac sköts av diskreta grafikkretsar från Nvidia. Baserade på Kepler-arkitekturen har Apple valt mobila grafikkretsar där man bland annat nämnde GeForce GTX 675MX samt GeForce GT 640M. Andra funktioner värda att nämna är fyra USB 3.0-portar, dubbla Thunderbolt-anslutningar, gigabit ethernet och en SDXC-minneskortläsare.

ports_hero

Imac skeppas även med Apples trådlösa tangentbord och Magic Mouse med en prislapp som börjar på 12 495 kronor för 21,5 tums modellen med 2.7GHz i5 processor, 8GB internminne,1 terabyte hårddisk och ett GeForce GT640M grafikkort. Storebror på 27 tum får en prislapp som börjar vid 17 495 kronor och då med en 2,9 gigahertz Core i5 processor samt 8 gigabyte interminne, 1 terabyte lagringsutrymme samt ett GeForce GTX 660M grafikkort. 21,5 tums modellen ska börja säljas i november medan storebror på 27 tum väntas dyka upp i december månad.

Källa: Apple


9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
RSGascogneMartin LDjDiff Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
DjDiff
Medlem
DjDiff

Extremt fånig (och krånglig) placering av SDXC-läsaren.

Medlem
WIRN

Tycker fortfarande 2002 år iMac är ballast!

Valentin Nielsen
Medlem
Valentin Nielsen

Geforce GTX 676MX finns inte däremot finns GTX 675MX.

DjDiff
Medlem
DjDiff

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”DjDiff”]Extremt fånig (och krånglig) placering av SDXC-läsaren.[/quote]
Design före funktion. 😉
Inte direkt optimalt men det går ju verkligen inte att klaga på designen måste jag säga.[/quote]

Fast designen hade ju inte direkt blivit lidande av att ha den sittandes på ena sidan.

Martin L
Medlem

Okej.. Den här var grymt snygg! Man kan kanske ifrågasätta att allt ska göras tunnare på bekostnad av andra egenskaper, men jösses vad snyggt det blir =)

Medlem

Brukar inte va ett fan av apple produkter, men denna var ruskit snygg och stilren

Gascogne
Medlem
Gascogne

Frågan är när det kommer gå att förhandsbeställa 27 tums Imac?

RS
Gäst
RS

[quote name=”Magnus Fredriksson”]Brukar inte va ett fan av apple produkter, men denna var ruskit snygg och stilren[/quote]
Håller med. Jag hatar Apple och alla fanatiker som förpestar alla forum. Här måste jag lyfta på hatten. Mycket snyggt. Jag kommer dock fortsätta med Windows 7 och en 90 grader roterad 1050 skärm ( man slipper skrolla så mycket).