Nintendo kommer att börja reparera Nintendo Switch Joy-Con-kontroller i Europa (inklusive Sverige) som har problem med så kallad stick drift. Reparationen ska vara kostnadsfri och även gälla utanför garantiperioden.

Sedan lanseringen år 2017 har Nintendo Switch haft ett stort hårdvaruproblem: så kallad stick drift. Det är ett hårdvaruproblem som är vanligt i många spelkonsolers handkontroller och uppstår när styrspakarna slits till den grad att spelkonsolen inte längre förstår var en styrspaks neutrala läge är. Det gör det svårt att styra karaktärer i spel och ofta omöjligt att få stopp på dem. Nintendo har erkänt problemet och reparerar sedan tidigare felet i handkontroller som går sönder inom garantiperioden på två år. Sex år efter lanseringen ändrar nu Nintendo sin policy. De öppnar upp för att alla användare med stick drift ska få sina handkontroller reparerade i Europa. Företaget har sedan tidigare en liknande policy för Nordamerika, Sydamerika och Frankrike men öppnar nu för resten av Europa, inklusive Sverige. Såhär skriver Nintendo på sin brittiska hemsida:

”Nintendo takes great pride in creating high-quality and durable products and is continuously making improvements to them. Therefore and until further notice, Nintendo offers to consumers who purchased the respective product in the EEA, UK and Switzerland that repairs for responsiveness syndrome relating to control sticks will be conducted at no charge by official Nintendo repair centres. This applies even if the syndrome is caused by wear and tear and even if the 24-month manufacturer’s warranty provided by Nintendo has expired.”

 

Nintendo poängterar att de kan vägra reparation om de märker att produkten är trasig av någon annan anledning än slitage, såsom skador från en olycka eller om handkontrollen plockats isär av någon annan än Nintendo.

 

Nintendo har fått stark kritik för problemen med Joy-Cons och har hotats med utredningar av EU-kommissionen. Förhoppningen är sannolikt att den kritiken nu ska avta. Samtidigt har en marknad med handkontroller som inte har problem med slitage dykt upp. Kontroller som använder så kallade Hall-effect-sensorer får inte problem med stick-drift men kostar generellt mer att tillverka. Det är också förklaringen till att varken Sony eller Microsoft använder sådana sensorer i sina handkontroller.

Här är Nintendos support-sida där du kan gå vidare och anmäla dig för en reparation.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid