Nokia visade på MWC upp en rätt tjock smartphone(kamera?), utrustad med helt ny kameraoptik på hela 41 megapixlar utvecklad i samarbete Carl-Zeiss. Är det här uppföljaren på Nokia N8, vars kamera hyllats att vara det bästa bland smartphones?

Den nya Nokia 808 PureView kommer utrustas med operativsystemet Symbian, Belle som med samarbetet med Microsoft kan bli en av de sista på marknaden. Men vad som står ut är minst sagt kameran. Det räcker med att titta på telefonen för att inse att det är någonting utöver det vanliga, och den nya kameran ska klara av att ta kort i 41 megapixlar, dock ”bara” 34 megapixlar i 16:9-förhållande.

Nokia ska ha visat upp stora affischer, med utskrifter av bilder tagna med 808 PureView som ska vara imponerande bra enligt flera källor. Med det höga megapixel-antalet kan man lätt anta att bilderna plågas av mycket bakgrundsbrus, 808 PureView ska dock klara av att ta snygga bilder med så gott som inget bakgrundsbrus. Filminspelning i Full HD (1080p) görs också möjlig med kameran.

Specifikationer Nokia 808 PureView:

  • Symbian S60 Belle OS
  • 4,0-tumsskärm, nHD-upplösning (360 x 640)
  • En 1,3 GHz-kärna
  • 512 MB RAM
  • 6 GB inbyggt minne
  • 41MP-kamera på baksidan med Carl Zeiss-optik

Nokia_808_PureView

Vad vi kan säga om Nokia 808 PureView utan att ha testat den själva är att den sannerligen är utformad för en speciell nisch på marknaden. Är man på jakt efter en smartphone med en kamera bättre än övriga på marknaden ser det ut som att Nokias nya stjärna gäller, även om övrig hårdvara och specifikationer inte imponerar. Priset ligger på rätt saftiga 449 euro, eller runt 4 500 kronor.

Källa: The Verge


11
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
S0urcerr0RmitrixAndreas GJacob HugossonMcKinley Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
michael z
Gäst
michael z

Kul med 900MB stora foton. Man kan ju ta hela 5 foton =)

Medlem
WIRN

Det är väl inte 1a apr än?

McKinley
Medlem
McKinley

Detta är inte riktigt hela sanningen när det gäller fotografering i 41MPixlar.
Har jag förstått det rätt så är det sju stycken närliggande bilder som tas i ett och samma ögonblick där telefonen sedan sammanfogar alla bilder till en och samma bild. Megapixel antalet per bild är således ”bara” ~5MP

hethabanero
Gäst
hethabanero

Snygg design, men har inte WPhone 🙁

Svensken
Medlem
Svensken

Ja det var en fräck lur detta! Lite underligt att den använder Symbian dock tycker jag.

McKinley
Medlem
McKinley

[quote name=”smartidiot89″]Här finns lite ”sample shots” med 808 PureView, magiskt fina bilder med tanke på att de är tagna med en telefon:
http://www.engadget.com/2012/02/27/nokia-808-pureview-first-sample-shots-feast-your-eyes/%5B/quote%5D

Bilderna är inte på något sett magiska mer än att man har jäkla massa megapixlar. Självklart ser saker och ting så mycket bättre ut när man autoanpassar bilderna till skärmens upplösning.
Kan säga att det finns telefoner på marknaden som tar bättre bilder än så.

Andreas G
Medlem

Verkar inte som att denna Symbian-telefon kommer till Sverige ändå. Vi är tydligen för mogna för Symbian i Sverige, så vi får dras med WP så länge.

Tekniken kan dock tänkas komma i andra telefoner så småningom, eventuellt, kanske fast då med WP istället. Bleh.

mitrix
Medlem
mitrix

Fotofokuseringen på den här telefonen är förmodligen en stor anledning till att man faktiskt väljer symbian. Nokia har lång erfarenhet av symbian och det finns gott om fotomjukvara redan utvecklat för plattformen, sen är symbian modulärt och den här telefonen har förmodligen en dedikerad krets bara för att ta hand om bildbehandlingen. WP klarar förmodligen inte av att ta bilder av den här nivån, varken hårdvaru eller mjukvarumässigt än!

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Fantastiskt!
En sån här mobilkamera vill jag ha.
Blir ett bra komplement till mitt lowlight supermonster Sony Nex 5n.

Tyckte oxå att kvaliten på bilderna var förvånansvärt bra. Speciellt förvånad blev jag över lowlight fotona.