Nokia blåste lite nytt liv i kamerasegmentet för mobiltelefoner med lanseringen av Nokia 808 PureView förra året. Nu säger nya rykten att den imponerande kameratekniken med en rejält högupplöst kamerasensor är på väg till företagets Lumia-familj och Windows Phone 8 genom Nokia EOS.

Nokia har redan några av de bättre kameralösningarna på dagens smartphonemarknad men deras PureView-koncept som parar en sannslöst högupplöst kamerasensor med tekniker för avancerad förlustlös digital zoom var något utöver det vanliga. Nokia 808 PureView var förutom sin relativt tjocka profil ganska dåligt rustad för det nuvarande smartphoneklimatet.

Nokia 808 PureView använde sig av en lågupplöst 4 tums skärm med en upplösning på 360 x 640 pixlar samt en förhållandevis klen processor med en ensam kärna på 1,3 gigahertz. Även operativsystemet, Belle OS från Nokias egna stall, var allt annat än marknadsledande. Med utvecklingstelefonen EOS väntas Nokia föra samman sin mer marknadsmässiga Lumia-serie och den avancerade kameratekniken PureView, i en telefon som kan lanseras redan under Mobile World Congress i slutet på februari.

Nokia har använt sig av PureView-varumärket redan tidigare i Lumia-familjen men då har det handlat om mer traditionella kamerasensorer. EOS ska satsa på en fullstor sensor med Carl Zeiss optik, lik den 41-megapixelsensor som man introducerade med 808 PureView förra året.

Aluminium istället för polykarbonatplast

Som väntat kommer Nokias nya Lumia-telefon vara något annorlunda skapt än dagens toppmodell Lumia 920. Bland annat ska man valt att satsa på aluminium istället för polykarbonat för skalet som även kommer vara kantigare än tidigare.

Exakt när EOS ska börja säljas är oklart men enligt The Verge ska bland annat amerikanska operatören AT&T redan spikat att Nokias nya telefon kommer börja säljas senare i år.

Källa: The Verge, My Nokia Blog


10
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
JonHolsteinTempelAnton KarmehedTobberianMarquzz Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Mean Machine
Gäst
Mean Machine

…Vad tycker Canon om det där namnet?

Marquzz
Medlem
Marquzz

Ojoj, detta kan bli riktigt spännande. Synd att det inte är en Android bara 😉

Hoppas att WP8 store kan komma igång lite nu, hade alla Android-appar funnits på WP8 hade valet varit betydligt svårare

Segen01
Gäst
Segen01

Är det Nokias egenutvecklad kamerasensor?
EOS-namnet gör min fundersam och som Mean Machine säger ang Canon.

Medlem
WIRN

Detta kommer inte bli bra…!

Tempel
Medlem
Tempel

En vettig pocketkamera smiskar den där bigtime ändå och är inte omodern efter en kvart.

Marquzz
Medlem
Marquzz

[quote name=”Tempel”]En vettig pocketkamera smiskar den där bigtime ändå och är inte omodern efter en kvart.[/quote]

Är den lika bra eller bättre som i 808 så kommer den smiska många kompaktkameror. Lite poängen med att ha en riktigt bra kamera i mobilen är ju att slippa bära med sig två prylar.

Tobberian
Medlem
Tobberian

:zzz

Tempel
Medlem
Tempel

[quote name=”Marquzz”][quote name=”Tempel”]En vettig pocketkamera smiskar den där bigtime ändå och är inte omodern efter en kvart.[/quote] Är den lika bra eller bättre som i 808 så kommer den smiska många kompaktkameror. Lite poängen med att ha en riktigt bra kamera i mobilen är ju att slippa bära med sig två prylar.[/quote] Jag skrev vettig och en sådan är mycket snabbare, har bättre zoommöjligheter och du kan få ut bilderna i raw-format… Men nöjer man sig med osmidiga kontroller, att det tar tid innan man kan ta bilden och att resultatet inte är det bästa om man nu hann ta… Läs hela »

JonHolstein
Gäst
JonHolstein

[quote name=”Marquzz”]Ojoj, detta kan bli riktigt spännande. Synd att det inte är en Android bara 😉 Hoppas att WP8 store kan komma igång lite nu, hade alla Android-appar funnits på WP8 hade valet varit betydligt svårare[/quote] Alla androidappar skulle jag inte säga att dom behöver, men bättre App-utbud behövs säkerligen.Lite förvånande så verkar det ha blivit lite trendigt med mobilsidor, nu. Förvånande för att det har dröjt till nu, och att mobilsidor inte låter hett. Men håller den trenden i sig, så kan man ju slippa en hel del appar som till stor del bara är front-ends för hemsidor.Sen så… Läs hela »