Mycket kan sägas om Stephen Elop, hjärnan bakom flytten från Symbian till Windows Phone som fått Nokia att tappa sin ledande position på marknaden. Nu säger vdn att han ser fördelar med att sälja smartphones exklusivt hos vissa teleoperatörer.

I USA säljs Nokia Lumia 920 exklusivt hos teleoperatören AT&T vilket kan ses kontraproduktivt då företaget är i stort behov att få ut telefonen till en bredare publik. Företagets vd Stephen Elop ser det inte riktigt på samma sätt, utan anser att det är rätt beslut att vara exklusiva till en teleoperatör. Detta då aktörer som AT&T lägger ned mer pengar och resurser på marknadsföring av exklusivt sålda enheter, vilket i sin tur ökar nyfikenheten och efterfrågan hos konsumenter.

”One of the things we had learned with the first launch was being very narrow would yield better results for us, […] We take a product and go exclusive with a particular carrier. In a market where subsidy and marketing dollars are heavy, we encourage them to promote it as a hero product, and use the subsidy to drive down the pricing to a competitive point. It also gives you access to in-store resources.”

Nokia har lärt sig av den här strategin från deras första lansering av Lumia-produkter, där företaget tydligen har sålt bättre i regioner där det signerats exklusivitetsavtal med teleoperatörer. Att vara exklusiv gör det även lättare att ge en teleoperatör subventioner för att driva ned kostnaderna till konkurrenskraftiga nivåer. Apple använde en liknande taktik i samband med lanseringen av deras Iphone, någonting som höll under flera års tid innan de valde att bredda sig till fler teleoperatörer. Den stora frågan är om det här kommer fungera för Nokia och inte minst ge Windows Phone en större del av marknaden?

Källa: CNET


Relaterade artiklar:

10
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
n0paxS0urcerr0RPsynoKhi0 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Calle2003

Elop är en katastrof för Nokia, Nokia har visserligen stigit med 42% de senaste 3 månaderna men är långt ifrån samma nivå sedan han slaktade Symbian istället för att vidareutveckla det till nästa hårdvaruplattform.

Tempel
Medlem
Tempel

Elop gör misstag på misstag.

UnfriendlyBanana
Gäst
UnfriendlyBanana

Elop är ingen Jobs. Jobs var egentligen ingen Jobs han heller…

Medlem
Clarence Hogland

Ibland så funderar man hur dessa personer uppe i maktens säte tänker. Ibland så tror jag att dom inte tänker alls.

Kan hålla med om att ur ett uppdaterings perspektiv för dagens telefoner så är det lättare för företagen att bara ha en operatör dom måste få sina uppdateringar igenom och tyvärr så är Nokia så klent i dagens läge att dom inte klarar av att spela hardball med ISPna. Men ett företag som Nokia borde ha lärt sig utav sina misstag och ersatt det här tänket för länge sen. Dags att vakna upp.

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

[quote name=”GammalRäv”]Ibland så funderar man hur dessa personer uppe i maktens säte tänker. Ibland så tror jag att dom inte tänker alls. [/quote]
Eller så tänker de på något helt annat än vad de säger. Jag är fortfarande övertygad om att poängen är att sänka Nokia så microsoft kan köpa företaget (inkl. patent) för en billig peng.

Medlem
Calle2003

[quote name=”PsynoKhi0″][quote name=”GammalRäv”]Ibland så funderar man hur dessa personer uppe i maktens säte tänker. Ibland så tror jag att dom inte tänker alls. [/quote]
Eller så tänker de på något helt annat än vad de säger. Jag är fortfarande övertygad om att poängen är att sänka Nokia så microsoft kan köpa företaget (inkl. patent) för en billig peng.[/quote]

Elop jobbade ju tidigare åt Microsoft = trojansk häst.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Usch.. Den där Elop retar mej verkligen till vansinne.

Det räcker väl med att teleoperatörerna får ett schysst designskal så kan dom sticka ut, Men att minska tillgängligheten på Nokia telefoner måste vara bland det dummaste jag hört.

n0pax
Medlem
n0pax

Kan också vara så att det är problem att få ut tillräckligt med telefoner. Då kan det vara ett ”skäl” till detta.

Sen kan det vara så att de räknar på någon brytpunkt som säger att det är mer lönsamt att sälja så.

Till detta skulle även en marknadsstrategi vara att försöka få nokia att bli ett exlusivt märke, där kunderna måste vänta för att få en telefon, lite som iphone brukar/brukade göra.

Som sagt man kan bara spekulera i varför de väljer denna strategi, och vi får se hur framgångsrika de blir. bra eller dåligt ^^ : )

Medlem
Calle2003

[quote name=”n0pax”]Kan också vara så att det är problem att få ut tillräckligt med telefoner. Då kan det vara ett ”skäl” till detta. Sen kan det vara så att de räknar på någon brytpunkt som säger att det är mer lönsamt att sälja så. Till detta skulle även en marknadsstrategi vara att försöka få nokia att bli ett exlusivt märke, där kunderna måste vänta för att få en telefon, lite som iphone brukar/brukade göra. Som sagt man kan bara spekulera i varför de väljer denna strategi, och vi får se hur framgångsrika de blir. bra eller dåligt ^^ : )[/quote]För… Läs hela »

n0pax
Medlem
n0pax

Som sagt de flesta företagen försöker maximera vinsten och förädla produkten så långt det går (input/output). Om det är bra för oss kunder är en helt annan sak. Tittar man tex på Apple så är de väldigt duktiga att styra kunderna. Sen kör jag med kontantkort med och säger inte att det är bra. Ser man dock ur ett företagsperspekt, så kanske de gör helt rätt, vilket framtiden får utvisa. Själv så gillar jag Android pga att det är ganska öppet, lite av ett tidigt Windows fast snabbt och stabilt. Kanske ändrar mig och köper något annat ”operativ”system längre fram… Läs hela »