Den första generationen av Microsofts Windows RT-baserade surfplatta Surface RT blev kort sagt ingen succé. Med ett stort lager oskeppade produkter siktar man nu på nästa generation, som Nvidias VD nu bekräftat att företaget arbetar flitigt på.

Vi skrev tidigare i veckan om de kyliga försäljningssiffror som presenterats för Microsofts inhemska surfplattpor ur Surface-serien. Den ARM- och Windows RT-baserade versionen Surface RT fick blandad respons där vissa fann stort tycke för produkten och andra ifrågasatte operativsystemets existensrätt mellan Windows Phone 8 och fullskaliga Windows 8. I slutändan står dock Microsoft med ett stort lager enheter som inte sålts och en total omsättning på 853 miljoner dollar för hela Surface-serien.

Den andra generationen som förväntas skeppas med det uppdaterade Windows RT 8.1 har misstänkts vara i görningen en längre tid och rykten har flödat angående vad vi kan tänkas se under huven. Qualcomm har nämnts som en kandidat med sin Snapdragon 800-processor, men även Nvidia som stor för kislet till den första utgåvan är på tal. Inte förrän nu har något av företagen bekräftat uppgifterna.

Bekräftelsen kommer från Nvidias VD Jen-Hsun Huang i en intervju med Cnet. Bland anant nämnde Huang att ett av problemen med första generationens Surface RT var att den inte levererades med den populära epostklienten Outlook vid lansering.

”It is the killer app for Windows. Now we’re going to bring it with the second-generation Surface. We’re working really hard on it, and we hope that it’s going to be a big success.”
Jen-Hsun Huang, VD Nvidia

Exakt vilken processor som kommer finnas i den nya surfplattan är inte bekräftat men sannlikt rör det sig om Tegra 4, samma processor som huserar bland annat i Nvidias portabla spelkonsol Shield. Värt att notera är att det inte är helt omöjligt med mer än en version av surfplattan, och att Qualcomm alltså ännu inte är helt struken som kandidat.

Microsoft har ännu inte kommenterat uttalandet till Cnet eller någon annan källa.


Relaterade nyheter:

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid