Nvidia kommer inom en ganska snar framtid rulla ut en ny grafikkortsserie på prestanda och premiummarknaden. Geforce GTX 700-serien blir dock i största mån ett identitetsbyte för den nuvarande GTX 600-serien då Nvidias nya grafikkort baseras på deras nuvarande Kepler-kretsar.

Nvidia Geforce GTX 780 blir ny toppmodell i Nvidias premiumsegment och kommer ta rygg på entusiastkortet Geforce GTX Titan. Inte helt oväntat gör man detta genom att skala ned antalet Cuda-kärnor i GF110 grafikkretsen och modellen blir i mångt och mycket en nedtonad modell av just GTX Titan. Det är något oklart om minnesbussen krymper till 256-bit eller stannar på 384-bit som i Titan men GTX 780 ska oavsett ersätta nuvarande modellen GTX 680. Det är oklart hur många Cuda-kärnor och vilka klockfrekvenser som används, men prestandan kommer hamna mellan den i GTX 680 och GTX Titan.

Nvidias partners sägs fått OK på att utrusta GTX 780 med sina egna kylningslösningar men referenskortet från Nvidia väntas använda en snarlik kylare den vi hittade på GTX Titan. En mycket effektiv modell för att vara en referenskylare.

Under toppmodellen placerar Nvidia sitt Geforce GTX 770 som är en direkt ersättare till GTX 670. Här verkar det handla om närmast en kopia av Geforce GTX 680 fast med nytt namn. Grafikkortet använder sig av en GK104 GPU kopplat till en 256-bit minnesbuss och prestandan bör med andra ord ligga på samma nivå som dagens GTX 680.

Nvidia fyller även på underifrån i prestandasegmentet och här blir det Geforce GTX 760 Ti som tar över efter sin namne GTX 660 Ti. Återigen verkar det handla om en tidigare grafikkortsmodell med nytt namn, i detta fallet GTX 670 där man plockat samma GK104 GPU med 256-bit minnesbuss och troligtvis snarlik prestanda med Nvidias nuvarande GTX 670-modell.

I väntan på nya GPU-arkitekturer

På det stora hela verkar Nvidia flytta upp prestandanivåerna ett snäpp på varje modell. Vi hoppas givetvis alltid på nya arkitekturer och färsk funktionalitet men med nya arkitekturen Maxwell försenad till 2014 är det troligtvis bara att gilla läget. AMD väntas uppdatera sina produktserier under andra halvåret 2013 och troligtvis detta också med ganska små förändringar i grundarkitekturen av sina grafikkretsar.

I vanlig ordning är uppgifterna inte bekräftade av Nvidia och ska alltså tas med en nypa salt. Men enligt Fudzilla kan den nya GTX 700-serien komma att lanseras så snart som de närmaste veckorna.


Relaterade artiklar:

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
TanaxflopperTobberian Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tobberian
Medlem
Tobberian

Mjölk.

flopper
Medlem
flopper

känns ospännande på nåt sätt

Marcus
Medlem
Marcus

Och vad händer med GTX 680MX, kommer det ett 780MX eller?