Small  preview image

GF104 blir den första nybyggda grafikkretsen i Nvidias Fermi-familj. Tillverkarens GF100 GPU som hittas i GeForce GTX 400-familjen för närvarande huserar 512 CUDA processorer genom sina 16 multiprocessor-kluster. GeForce GTX 480 nyttjar 15 av dessa för 480 CUDA processorer och lillebror GTX 470 nöjer sig med 13 kluster för 444 CUDA processorer. Med även om man stänger av delar av grafikkretsen ligger transistorerna kvar och ger onödigt höga tillverkningskostnader samt komplicerar kretsen i onödan. Med GF104 ser vi för första gången hur Nvidia på transistornivå gör förändringar i GeForce Fermi.

Med 8 multiprocessor kluster och 256 CUDA processorer blir kretsen både mindre komplicerad och blir betydligt billigare att tillverkar. Enligt våra uppgifter ska även CUDA-processorerna vara bättre anpassade till kretsens renderingdel.

Förutom att Nvidia drar ner prestandan på Fermi-arkiekturen genom att mer eller mindre dela GF100 på mitte får man trots allt en hel del positiva effekter. Kretsen blir effektivare, billigare att tillverka och strömförbrukningen blir mer lätthanterlig. Med sin 40-nanometerteknik och mindre komplicerade GPU finns det även möjligheter att nå märkbart högre klockfrekvenser än GF100. Enligt våra källor tros GF104 vara kapabel att nå upp och över 900 MHz vid överklockning och även om vi knappast ska vänta oss klockfrekvenser som dessa från fabrik bådar det gott för överklockare som vill ge sig på Nvidias nya kort.

Exakt vilka kort som kommer att utrustas med GF104 och när de dyker upp på marknaden är mindre klar. Det har ryktats om GeForce GTS 4×0-serien men även GeForce GTX 460. Mer information om detta har vi inte i dagsläget, men att GF104 borde vara kapabel att nå höga klockfrekvenser för att vara en mellanklasskrets låter inte bara lovande utan högst troligt.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid