Nvidia har nu tillkännagivigt de första mobila grafikkretsarna i Geforce 700M-familjen och som tidigare kretsar från 600M-familjen är det Kepler-arkitekturen som ligger till grund. Men med ny funktionalitet som GPU Boost 2.0 och högre minnesfrekvenser utgör kretsarna basen i Nvidias 700M-familj.

Geforce 700M har redan gått att hittas i vissa OEM-datorer men 710M och GT 730M utökas nu till totalt sex modeller med namnen Geforce GT 750M, GT 745M, GT 740M, GT 730M, GT 720M och 710M. De tre grafikkretsarna bygger alla på Nvidias GK107 GPU men toppmodellen GT 750M ska enligt Anandtech även kunna dyka upp med GK106 GPU.

Likheterna mellan de tre toppmmodellerna (GT 750/745/740M) är många där antalet Cuda-kärnor räknas till 384 stycken i alla tre modellerna. Samtidigt som en 128-bit minnesbuss kopplas till 2 gigabyte GDDR5 eller DDR3-minne som arbetar i upp till 5 000 megahertz för en total minnesbandbredd på 80 gigabyte per sekund.

Den stora skillnaden mellan kretsarna är deras ursprungliga klockfrekvenser som troligtvis kommer att skifta från datormodell till datormodell. Här är specifikationerna lite luddiga där exempelvis instegsmodellen GT 740M är den GPU som specificeras vid högst basfrekvens. Men detta är troligt vis basfrekvenser som endast uppnås i kombination med lägre minnesfrekvenser för att få prestandaskillnaderna mellan de olika konfigurationerna att hållas förhållandevis jämna.

De övriga fyra kretsarna får nöja sig med något lägre klockfrekvenser men också en minnesbuss på blott 64-bit och DDR3-grafikminne med en maximal klockfrekvens på 2 gigahertz, vilket ger en minnesbandbredd på upp till 32 gigabyte per sekund.

GPU Boost 2.0 ökar prestandan

Nvidia siktar på att öka prestandan med 10 procent mellan deras olika mobila grafikkretsar och jämfört med förgående generation av mobila GPU-kretsar är det stödet för GPU Boost 2.0 som utgör den stora prestandaskillnaden. Med samma temperaturstyrda GPU Boost-teknik som i Geforce GTX Titan lovar Nvidia prestandaökningar på 10-15 procent mot förgående kretsar utan Boost-teknik.

geforce700m2

Andra nyheter är ett vidareutvecklat stöd för GPU-växlingstekniken Optimus som automatiskt slår över till processorns integrerade grafikdel när belastningen är lägre. Samtidigt som Nvidias mjukvara Geforce Experience ska göra det lättare att automatiskt få till optimala grafikinställningar i olika speltitlar.

Nvidias Gefore 700M-serie väntas dyka upp i bärbara datorer under slutet av andra kvartalet i samband med att Intel lanserar sin nya processorarkitektur Haswell.


Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid