NVIDIA Kal-El blir marknadens första fyrkärniga SoC baserad på ARM för smartphones och surfplattor, som förutom högre prestanda även ska vara mer strömeffektiv än Tegra 2 enligt företaget. Det här ska man ha lyckats med genom att fördela arbetet mellan CPU och GPU bättre i NVIDIA:s hembakade krets.

Tegra 3, mera känd som Kal-El väntas bli nästa stora grej på den mobila marknaden, och vad vi känner till idag den enda fyrkärniga ARM-designen byggd på 40nm vilket ger NVIDIA ett försprång på minst ett halvår mot konkurrenterna. Förutom det dubbla antalet kärnor mot föregångarna ska Kal-El komma med andra generationens GeForce ULP-grafikprocessor med 12 st kärnor som ska bjuda på fem gånger så hög prestanda mot Tegra 2.

”Kal-El kommer att bli världens första quad-core [ARM] processor. Den har så mycket högre prestanda än Tegra 2 med så mycket lägre effektförbrukning! Inte många människor inser att Kal-El kommer att dra mindre än Tegra 2 i varje tänkbart scenario. Så det här är verkligen ett stort genombrott baserad på den teknik vi kallar variabel-SMP (variable symmetric multiprocessing), som gör det möjligt att erbjuda mycket högre prestanda där den behövs, och mycket lägre effektförbrukning i nästan allt som du gör”, säger Jen-Hsun Huang, VD för NVIDIA under företagets senaste konferenssamtal med finansanalytiker.

Specifikation Kal-El (Tegra 3) Tegra 2
Tillverkningsteknik 40nm 40nm
Kretsstorlek 80mm2 49mm2
CPU Fyrkärnig Cortex-A9 vid 1,5 GHz Tvåkärnig Cortex-A9 vid 1,0 GHz
L2-cache 1MB delad 1MB delad
NEON FPU Ja Nej
GPU GeForce ULP Gen 2 med 12-kärnor GeForce ULP med 8-kärnor

I dagsläget har NVIDIA fått 53 designvinster baserade på Tegra 2, men trots att Kal-El är på ingång väntas den här siffra stiga då flera smartphones baserade på Tegra 2 är på väg till marknaden. Man vill inte avslöja hur många designvinster man har på Kal-El, utan säger bara att NVIDIA:s Tegra-marknad har ett bättre momentum än någonsin. Med tanke på den tröga start Tegra 2 fick innan Google valde den som referensdesign för Android 3.0 ”Honeycomb” finns vi det svårt att tro att Kal-El kommer möta samma öde när den väl är lanserad.

Uppföljaren till ASUS Transformer väntas bli först ut med NVIDIA Kal-El

Kal-El väntas dyka upp i produkter någon gång under nästa månad, eventuellt en bit in på oktober. Fudzilla rapporterar återigen att ASUS Transformer 2 blir den första surfplattan på marknaden som nyttjar Kal-El. För er som inte känner till ASUS Transformer är det en surfplatta med dockningsstation som erbjuder tangentbord och inbyggt batteri för den dubbla batteritiden. ASUS Transformer kommer idag med just NVIDIA Tegra 2 precis som de flesta andra surfplattor med Android 3.x.

Vad man menar med variabel-SMP är i princip det AMD försöker åstadkomma med sitt Fusion-projekt på x86-marknaden. Kal-El kan dela upp arbetet mellan CPU och GPU-delen effektivare än föregångaren till Tegra 2 enligt NVIDIA, vilket gör att man kan sänka strömförbrukningen radikalt samtidigt som man får ökad prestanda.

Källa: XbitLabs

Relaterade nyheter:

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid