Mystiken kring NVIDIA Kepler har börjat klarna efter mycket långs tid väntan, och nu ska de första uppgifterna gällande kretsen GK104 vara ute. Vad vi ser är en arkitektur som skiljer sig väldigt mycket från Fermi, och potentiellt väldigt hög prestanda.

Kepler blir NVIDIA:s första arkitektur på 28nm, och medan de är sena till festen AMD redan påbörjat så ser det ut som att det här kan vara värt att vänta på enligt de senaste uppgifterna. Kretsen det talas om nu är inte NVIDIA:s toppkrets i Kepler; GK110 utan GK104 som efterträder GF114 och GeForce GTX 560 Ti.

Stora förändringar i Kepler-arkitekturen

Den största förändringen NVIDIA gjort i Kepler-arkitekturen är att göra sig av med Shaderfrekvensen, och numera använda sig av enbart en vanlig klockfrekvens på GPU:n. Detta är en kompromiss man har gjort för att istället kunna få in flera CUDA-kärnor i Kepler-arkitekturen som ska klockas högre än tidigare. Varje Stream Multiprocessor kommer innehålla 96 CUDA-kärnor, till skillnad från 32 – 48 i deras Fermi-arkitektur.

Förändringen man gjort i upplägget CUDA-kärnor och klockfrekvens är troligtvis ett sätt för NVIDIA att få ut högre beräkningskraft än tidigare. GK104 ska komma med upp till 1 536 CUDA-kärnor, vilket är en väldigt stor ökning från GF110 och GTX 580. Notera dock att detta är utan Shaderfrekvens, vilket drar ned effektiviteten per kärna. Antalet texturenheter dubbleras, men vi ser endast 32 rasterenheter i GK104, till skillnad från 48 i GF110. Detta måste nödvändigtvis inte vara någonting negativt, då rasterenheterna i Kepler mycket väl kan vara effektivare än de i Fermi.

NVDA_Kepler_GK104_Mockup_68En illustrativ bild på hur GK104 ska ha sina CUDA-kärnor arrangerade

Klockfrekvensen i GK104 som ska användas i vad som troligen blir GeForce GTX 660 (NVIDIA har ännu inte bestämt sig om det blir GTX 660, 670 eller 680), kommer ligga på någonstans mellan 950 – 1 000 MHz. NVIDIA arbetar fortfarande på kortets BIOS och strömsparfunktioner, så de är ännu osäkra hur högt de kan klocka upp kortet utan att strömförbrukningen blir för hög. Det talas om att NVIDIA vill hålla sig inom 225W, men detta är likt mycket annat bara rykten. Klockfrekvenser är dock bland det sista som faktiskt spikas, och vi rekommenderar er därför att ta just den här delen med en extra stor nypa salt.

Grafikminnets ska däremot ligga på exakt 5 GHz, vilket betyder att NVIDIA löst de problem de hade i Fermi vars minneskontroller inte kunde köra minnet i denna hastighet, ofta inte ens vid överklockning.

Modell GeForce GTX 580 GeForce GTX 660(?)
Arkitektur Fermi Kepler
Krets GF110 GK104
Teknik 40nm 28nm
Storlek 529 mm² ~340 mm²
Stream Multiprocessorer 16 16
CUDA-kärnor 512 1 536
Klockfrekvens 772 MHz 950 – 1 000 MHz
Shaderfrekvens 1 544 MHz
Beräkningskraft (SP) 1 581 GFLOPS 2 918 – 3 072 GFLOPS
Beräkningskraft (DP) 790 GFLOPS 486 – 512 GFLOPS*
Texturenheter 64 128
ROP:s 48 32
Minnesbuss 384-bit 256-bit
Minnesmängd 1,5 GB GDDR5 2 GB GDDR5
Minnesfrekvens 1 002 MHz (4 008 MHz effektivt) 1 250 MHz (5 000  MHz effektivt)
Minnesbandbredd 192,4 GB/s 160 GB/s
TBP Upp till 250W Upp till 225W(?)

*Gäller endast GeForce. Tesla/Quadro-modellerna ska ligga på 1/2 av SP GFLOPS

Resultatet av den nya arkitekturen ser blandad ut mot dagens flaggskepp GTX 580, men överlag får de anses vara bättre speciellt sett till beräkningskraften. Prestandan ska enligt flera källor vara tillräcklig för att konkurrera mot Radeon HD 7950, men många gånger även HD 7970. Detta liknar väldigt mycket den position NVIDIA:s GTX 560 Ti har mot HD 6950 och HD 6970.

NVIDIA ska ha börjat med så kallade pre-sale aktiviteter, det vill säga att de kontaktat sina partners och informerat dem om vad som komma skall. Förutom att ge sina partners tid att förbereda säljmaterial, får vi även hoppas på att de kommer ha tid att utveckla egna kretskort för GK104. Det här stärker tidigare uppgifter om att en lansering ska äga rum mars – april.

Bright Side Of News* verkar vara säkra på sina sak gällande ovanstående uppgifter, och de säger sig ha fått uppgifterna från annat håll än 3DCenter som rapporterade om liknande specifikationer dagen innan vilket ytterligare stärker uppgifterna. På det stora hela låter uppgifterna trovärdiga, men vi rekommenderar ändå våra läsare att ta dem med en stor nypa salt.


Relaterade nyheter:

17
Leave a Reply

Please Login to comment
17 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
Christian Athisshaglordmesservywernersson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Alexander Anderson
Medlem
Alexander Anderson

Ställer mig högst tveksam till att nVidia matchar AMD’s prestanda per watt men stor bläffsiga kretsar som presterar känns ju som deras speciallité de senaste åren.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Trevligt! 🙂 Har länge sett fram emot nVidias svar på Southern Islands.Med tanke på att nVidia anklagats för FUD så är det nu upp till nVidia att visa att dom faktiskt talat sanning. Hur som helst – Om dom nu skippat dedikerad logik för shaders helt så kan det innebära att dom internt inom företaget numera kommer få färre under-arkitekturer att programmera till.Iaf om ja tolkat det rätt, och det i sin tur kan leda till att det blir lättare för dom att utveckla drivrutiner. Dessutom kanske den nya arkitekturen är ännu mer lämpad för GPGPU eftersom dom fokuserat på… Läs hela »

Svensken
Medlem
Svensken

Ser ut att bli en kraftfull krets på bekostnad av storlek ( die size ) och strömförbrukning.

Vem0th
Gäst
Vem0th

[quote name=”Swedish Berserk”]Ser ut att bli en kraftfull krets på bekostnad av storlek ( die size ) och strömförbrukning.[/quote]
Ser mer ut som den kommande HD7870/90 när det kommer till storlek och specifikation.

Laglorden
Medlem
Laglorden

[quote name=”Swedish Berserk”]Ser ut att bli en kraftfull krets på bekostnad av storlek ( die size ) och strömförbrukning.[/quote]

Jag vet inte, 7970 har väl en die size som är större än 340 mm²(?)

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”Vem0th”]Ser mer ut som den kommande HD7870/90 när det kommer till storlek och specifikation.[/quote]

Jo det är klart. Men tänk då hur stor GK110 kan komma att bli. Lär antagligen ligga på över 500mm².

Micke
Medlem
Micke

Väldigt intressant. Ser ut som specifikationerna liknar AMD’s när det gäller antalet av saker och ting, samt klockfrekvenser osv. Det här kommer nog förr eller senare kunna konkurrera med strömförbrukningen. Inte illa. Undrar hur Kepler klarar det gamla Radeon 5000-problemet att hålla alla sp’s sysselsatta. Är inte det problemet med att använda så pass många kärnor… Eller att om alla går att sysselsätta så är det svårt att effektivisera hur mycket plats de tar då det krävs massa extra logik. Ska bli väldigt intressant att se vad nVidia kan göra med en ny mera AMD-lik arkitektur. Om man gör lite… Läs hela »

Medlem
Arne Berg

[quote name=”Vem0th”][quote name=”Swedish Berserk”]Ser ut att bli en kraftfull krets på bekostnad av storlek ( die size ) och strömförbrukning.[/quote]
Ser mer ut som den kommande HD7870/90 när det kommer till storlek och specifikation.[/quote]
Är det inte fortfarande som så att man får dela AMD s Kärnor med 4a(3sista arketekturen)om man ska jämföra Nvidia & AMD.?
Kul att båda kommer med kraftfulla Grafikkort

Micke
Medlem
Micke

Många siffror i tabellen påminner om Cayman XT. Hade varit kul att ha den med i tabellen att jämföra med. Tanken har ju slagit att de läckta siffrorna bara är caymansiffor i resultatet av ett practical joke. Hehe…

Hur som helst. 30% mera kretsyta än GF110 fast 200% fler streamprocessorer. Ja det rimmar väldigt udda. Något extremt har hänt då isåfall och det borde kraftigt sänka kretsens antal beräkningar per klock och per streamprocessor jämfört med GF110. Väldigt skumt.

/s

wernersson
Gäst
wernersson

[quote name=”shaglord”]Många siffror i tabellen påminner om Cayman XT. Hade varit kul att ha den med i tabellen att jämföra med. Tanken har ju slagit att de läckta siffrorna bara är caymansiffor i resultatet av ett practical joke. Hehe… Hur som helst. 30% mera kretsyta än GF110 fast 200% fler streamprocessorer. Ja det rimmar väldigt udda. Något extremt har hänt då isåfall och det borde kraftigt sänka kretsens antal beräkningar per klock och per streamprocessor jämfört med GF110. Väldigt skumt. /s[/quote]Tänk på att Kepler tillverkas på 28nm då får man plats med fler transistorer på en mindre yta. Sen har… Läs hela »

Micke
Medlem
Micke

[quote name=”wernersson”]Tänk på att Kepler tillverkas på 28nm då får man plats med fler transistorer på en mindre yta. Sen har Nvidia kanske ändrat sina streamprocessorer till en arkitektur mer liknande AMD’s.[/quote] Ja om man jämför med Cayman XT som är 389mm2 så är GK104 nästan 80% större omräknat 28/40nm. Dvs den har potentialen att vara mycket snabbare än Cayman XT. Dock var det aldrig det jag menade att GK104 skulle prestera som Cayman XT, bara att siffrorna är slående samt minnesbussen som inte passar GK104 en sådan kraftfull krets ”80% snabbare än Cayman”. Man kan ju undra om det… Läs hela »

this
Medlem
this

[quote name=”shaglord”]Hur länge har nVidia inte kört med sitt klassiska efterhållsamma antal av streamprocessorer? Ända sedan 8800-serien eller ännu tidigare. 5-10 år. Och nu ska dem alltså helt plötsligt göra en kraftig avstickare (200% fler sp på 30% mer yta) och gå AMD’s väg? Det låter väldigt fishy. /s[/quote]AMD’s arkitektur är ju strömsnål och effektiv så det är förmodligen därför man går mot att använda en sådan modell, det är väl inget fel på förändring om det leder till något bättre på längre sikt. Sen kan man ju aldrig jämför ”dies” rakt av då nvidia och amd har massa annan… Läs hela »

messervy
Medlem
messervy

Finns det ens några spekulationer om när denna lanseras?
Är nämligen i köptankar och kan tyvärr inte köpa AMD.

Micke
Medlem
Micke

[quote name=”messervy”]Finns det ens några spekulationer om när denna lanseras?
Är nämligen i köptankar och kan tyvärr inte köpa AMD.[/quote]
Ja det har väl flera gånger sagts att nVidia siktar på Ivy Bridge-lanseringen. Någonstans i närheten av 8:e April läste jag någonstans.

/s

this
Medlem
this

[quote name=”messervy”]Finns det ens några spekulationer om när denna lanseras?
Är nämligen i köptankar och kan tyvärr inte köpa AMD.[/quote]
Jag måste bara få fråga varför inte AMD? Rent generellt är det ju dock smart att vänta in Kepler lanseringen för eventuella prissänkningar.

Christian A
Gäst
Christian A

[quote name=”this”][quote name=”messervy”]Finns det ens några spekulationer om när denna lanseras?Är nämligen i köptankar och kan tyvärr inte köpa AMD.[/quote]Jag måste bara få fråga varför inte AMD? Rent generellt är det ju dock smart att vänta in Kepler lanseringen för eventuella prissänkningar.[/quote] Behöver du ett grafikkort nu? köp amd, behöver du inte ett grafikkort så spelar det ingen roll när gtx680 släpps. Hade nvida gått ut med info om lansering inom en månad så förstår jag att man väntar men nu finns inget som garanterar detta inom den närmsta tiden. Med Ivy bridge är det bara mobila kretsarna som kommer,… Läs hela »