Rykteskvarnen kring nästa generations grafikkretsar fortsätter att snurra och efter nyligen läckta specifikationer för AMD Radeon HD 7900-serien är det NVIDIA och nya Kepler-arkitekturen som står på tur. Efterträdaren till GTX 560 – GK104 – sägs lanseras i första kvartalet 2012.

Kepler kommer att bli NVIDIA:s första färska arkitektur sedan lanseringen av Fermi för två år sedan och de senaste ryktena säger att det gröna laget inte ska ligga så långt efter AMD som sist när det tog närmare ett halvår för tillverkaren att klämma ut konkurrerande kretsar på 40nm. Övergången till 28nm ska enligt en högt uppsatt PR-chef på NVIDIA gå betydligt smidigare och de första 28nm kretsarna ska redan finnas i NVIDIA:s labb.

Uppgifterna kring NVIDIA:s första Kepler-lansering går något isär där samma PR-chef enligt Fudzilla ska tala om tillgänglighet under andra kvartalet 2012, medan uppgifter publicerade på tyska webbtidningen 3DCenter.org ska peka på en lansering redan under första kvartalet.

Annons

Då ska det dock handla om ersättaren till dagens GeForce GTX 560-serie och GF114 grafikkretsen, med andra ord inte flaggskeppet i nya familjen. Enligt 3DCenters uppgifter kan den nya grafikkretsen som kallas GK104 faktiskt vara en hybrid av Fermi och Kepler. Just detta verkar mest vara spekulationer, men skulle förklara varför NVIDIA väljer att starta sin Kepler-introduktion med sina prestandakort istället för high-end modellerna. GK100 som ska bli ersättare till dagens flaggskepp GF110 väntas inte ut på marknaden förrän just tidigast andra kvartalet 2012.

gpuGF114 ska enligt de senaste ryktena få en Kepler-dopad efterträdare i första kvartalet 2012.

GK104 ska enligt uppgifterna få en rejäl ökning i antal beräkningsenheter. Med prestanda som ska vara ”väl över 2 teraflops” kan det röra sig om så många som 768 CUDA-kärnor, vilket kan jämföras med GeForce GTX 580 som har 512 CUDA-kärnor och en teoretisk beräkningskraft på 1,56 Teraflops. Man spekulerar även i att antalet CUDA-kärnor är något lägre och att NVIDIA då istället pressar upp klockfrekvenserna ytterligare. GK104 sägs komma med 80 till 96 texturenheter och få en minnesbuss på 256-bit eller 384-bit.

Om de specifikationer som publicerats på 3DCenter.org stämmer överrens med NVIDIA:s planer bör GK104 ge överlag bättre prestanda än GF110 och GeForce GTX 580. Vilket ska rymmas i en krets mindre än dagens GF114 GPU. Under andra kvartalet sägs GK100 vara planerad som på allvar ska ta upp kampen med Radeon HD 7900-serien.

Annons

Med en blandning av olika källor och vad som verkar vara en viss dos spekulationer ska vi nog ta dessa uppgifter med en extra nypa salt, men vi ser positivt på det faktum att NVIDIA trots allt verkar vara på god väg med sin nya Kepler-arkitektur.

Källa: 3DCenter.org, Fudzilla


Relaterade artiklar:

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
thisctrlflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

gäsp 😆

ctrl
Gäst
ctrl

Andra kvartalet, är det lancering eller i butik då? Verkar som nVidia ligger ett halvår i ofas med AMD

this
Medlem
this

Beror ju lite på nu hur pass bra GK104 kommer att stå sig mot AMD’s 7800 serie, men stämmer dessa specifikationer så borde det ju inte bli några problem. Däremot verkar det som att 7900 serien kommer att få regera på marknaden ett bra tag.