På grund av missnöje med kapacitetsbrist och ökade priser hos TSMC har Nvidia undersökt andra möjligheter för tillverkning efter 28 nanometer. Nu står det dock klart att Nvidia kommer fortsätta hos TSMC även vid nästa stora tillverkningsnod och att ett samarbete med Samsung kan utebli.

Nvidia har tidigare hotat med att lämna TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) genom att öppet visa sitt missnöje, men varje gång har företaget gått tillbaka till sin exklusiva tillverkarpartner. Det kommer därför inte som en överraskning att Nvidia skrivit på kontrakt för TSMC:s kommande 20 nanometernod. Det här avslöjar Phil Eisler, verkställande direktör över Grid Cloud Gaming hos Nvidia.

Eisler säger att företaget har utvärderat alla foundrys men att det till slut blev TSMC som är det bästa valet för företaget. Han noterar att Nvidia satt upp ett långsiktigt partnerskap med TSMC, som fortsatt erbjuda Nvidia med den ”den optimala portföljen” av produktionskapacitet, teknik och pris. Det har tidigare ryktats om att Nvidia delvis skulle flytta över sin tillverkning av Tegra-processorer till Samsungs 20 nanometerteknik, enligt rapportern från Cens är det här ett kontrakt Samsung fortfarande eftersträvar att få.

I dagsläget har TSMC som foundry en marknadsandel på 48,8 procent, vilket kan jämföras mot 12,1 procent för UMC (United Microelectronics Corporation), 12 procent för Globalfoundries och ynka 1,6 procent för Samsung. Det är nu även diskussioner om att Apple kan flytta över tillverkningen av sin A-serie applikationsprocessorer till TSMC redan nästa år, vilket skulle vara ett hårt slag mot Samsungs foundryverksamhet.

Nvidia höll inte tillbaka med sin kritik mot TSMC

Om Nvidia kommer ha någon tillverkning hos Samsung kan bara tiden utvisa. Med tanke på Nvidias stenhårda kritik mot TSMC:s prissättning för framtida tillverkningsnoder kan vi endast spekulera i att de fick ett bättre erbjudande. Nvidia tillsammans med Qualcomm anses vara TSMC:s viktigaste klienter, så vi finner det inte helt osannolikt att TSMC valde att ge Nvidia ett mer förmånligt kontrakt än vad som tidigare var planerat. Som det ser ut just nu lutar det alltså mot att TSMC ännu en gång blir en exklusiv partnertillverkare till Nvidia.


Relaterade artiklar:

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Morkulflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

Vanlig taktik, först spela sårade och hemskt utnyttjade och ska ”byta” tillverkare en solklar Nvidia taktik för att pressa priset hos TSMC som de inte tänkt lämna ändå. TSMC hade kunnat vänta ut dem, höjt priset och tjänat mer. 🙂

Morkul
Medlem
Morkul

Med tanke på att Samsung ökar sin kapacitet nått enormt och gjort stora förbättringar och krympningar i tillverkningsprocessen gör att de är ett attraktivt alternativ för nVidia.

Oavsett vad som skrivs i denna artikel skulle det i alla fall inte förvåna mig om nästa version av Tegra kommer tillverkas hos Samsung. Grafiken tror jag dock inte på.