Nvidia har bekräftat att de nyligen lanserade grafikkretsarna ur Geforce RTX 3000-serien för bärbara datorer inte kommer bära något suffix som Max-Q eller Max-P. Istället blir det upp till OEM-tillverkare att anpassa komponenterna inuti sina datorer.

När Nvidia tog till scenen under CES 2021 och avtäckte de bärbara upplagorna av grafikkorten ur RTX 3000-serien var det några frågor som kvarstod efter eventet. Bland annat nämndes inte de tidigare kända suffixen Max-Q eller Max-P någonstans under evenemanget eller på grafikenheternas produktsidor.

Till exempel har den upplaga av Geforce RTX 3080 som nu lanserats för bärbara datorer ett TDP-värde som sträcker sig från 80 till 150+ W. Ett TDP-värde så högt att det inte rör sig om någon Max-Q variant av grafikenheten.

Nvidia har valt att gå från att endast ge grafikkorten suffixet Max-Q. Numera handlar det istället om en övergripande term för flera olika tekniker som återfinns i bärbara datorer. Bland dessa tekniker återfinns Dynamic Boost 2.0, Resizable BAR, DLSS och Whispermode 2.0.

Nvidia har även bekräftat till hemsidan NotebookCheck att det kommer vara upp till tillverkare av bärbara datorer att själva bestämma hur mycket Max-Q som åker in i datorn. Detta innebär även att tillverkare själva får bestämma klockfrekvenserna hos till exempel ett bärbart Geforce RTX 3080. Således hamnar TDP-värdet någonstans mellan 80 och 150 W eller ännu mer.

Denna förändring innebär att vi kan komma att se bärbara datorer som skiljer från varandra på ett mer markant sätt än tidigare. Det innebär också att man som konsument måste ta en extra titt på specifikationerna för den specifika bärbara dator man funderar på att införskaffa. Klockfrekvenserna kommer att skilja sig markant mellan en grafikkrets med ett TDP-värde på 80 W och en krets med ett TDP-värde på 150 W.

Hos just Geforce RTX 3080 rör det sig om upp till 37 procent högre klockfrekvenser vid 150 W. Det innebär även att ett RTX 3070 eller RTX 3060 kan slå ett RTX 3080 på fingrarna i vissa belastningar beroende på TDP-värdena hos de enheter som jämförs.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid