Nvidia öppnar idag dörrarna på glänt för det nya entusiastgrafikkortet Geforce GTX Titan. Dagens tillkännagivande avslöjar alla detaljer, specifikationer och kortets fysiska design. Men de eftertraktade prestandasiffrorna får vi vänta på ytterligare något dygn.

Geforce GTX Titan blev till slut namnet på Nvidias GK110 baserade entusiastgrafikkort. Grafikkretsen GK110 har sina gener i företagets professionella segment där Nvidia redan förra året började använda kretsen i sin Tesla-familj i form av K20X, ett grafikkort som bland annat använts i Crays superdator Titan – varifrån konsumentkortet också fått sitt namn.

Vi kommer att presentera en grundlig genomgång av GK110 och Geforce GTX Titan senare i veckan och nöjer oss med att ge en kort presentation av det grafikkort Nvidia nu hoppas ska ta över prestandakronan från AMD.

GK110-kretsen är en imponerande skapelse och med 2 688 Cuda-kärnor och 7,1 miljarder transistorer är det den största GPU som lanserats på konsumentmarknaden någonsin.

Nvidia väljer att göra en exklusiv lansering med initialt ytterst få partnertillverkare samt begränsat antal testexemplar. På många sätt påminner både grafikkortet och lanseringen om den av Geforce GTX 690, ett faktum vi kunnat avslöja tidigare.

titanspecs

De stora nyheterna i Geforce GTX Titan är såklart den välväxta grafikkretsen men även en bredare minnesbuss, som vi verkligen suktat efter i GTX 680, samt hela 6 gigabyte grafikminne av GDDR5-modell. Med en klockfrekvens på 6 000 megahertz ger detta 50 procent högre bandbredd än i GTX 680.

Basfrekvensen på GK110-kretsen ligger på 836 megahertz och boostfrekvensen landar på 876 megahertz. Den senare styrs numera med GPU Boost 2.0 som baserat på temperaturnivåer kan låta frekvensen klättra bra mycket högre även vid tung belastning. I sin produktpresentation talade Nvidia om boostfrekvenser på upp till 1 200 megahertz under sina egna tester.  Med 75 procent fler Cuda-kärnor och texturenheter har GTX Titan 45 procent högre fillrate än det något högre klockade GTX 680, vilket bör ge en indikation om vilka prestandaförbättringar vi kan se.

GPU Boost 2.0

GPU Boost 2.0 är en av de stora nyheterna i Titan och är precis som sin föregångare en teknik för att dynamiskt överklocka grafikkretsen under användning. GPU Boost 2.0 förlitar sig däremot på temperaturen snarare än effektförbrukningen, vilket gynnar dem med bättre kylning och samtidigt ger entusiaster större friheter.

titanboost2.0

GPU Boost 2.0 tillåter även överklockning genom ökning av spänningen till GPU, ngåot som kan öka på boost-frekvensen ytterligare.

titanvsync

Kanske ännu mer spännande är möjligheten att ”överklocka” din bildskärm. Där GK100 helt sonika kan tvinga din skärm att arbeta vid en högre uppdateringsfrekvens. Säg 80 hertz istället för 60 hertz. Detta för att användare ska kunna aktivera vsync och slippa tearing utan att man begränsas i prestanda på samma sätt. Inte alla skärmar stödjer tekniken men enligt Nvidia är det bara att testa sig fram och skärmen tar inte skada – antingen funkar det eller funkar det inte.

titan

titan3

titan2

Nvidia kallar Geforce GTX Titan för ett ultra-entusiastkort och med ett riktpris på 9 099 kronor inklusive moms är det nog en ganska passande titel. Vi får som sagt inte avslöja något om kortets prestanda ännu, men Nvidia menar att det är både snabbare och tystare än ett Geforce GTX 680. Inom kort får vi se hur väl detta stämmer.

12
Leave a Reply

Please Login to comment
12 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
MorkulRed666Viking1962thisshaglord Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
McKinley
Medlem
McKinley

Jag hoppas att du har med överklockningstester också för jag är nästan säker på att 1GHz kärna kan ge en liknande prestande som två GTX 680 ger.
Detta måste nog vara första gången som ett företag mer eller mindre uppmuntrar till överklockning.

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”McKinley”]Jag hoppas att du har med överklockningstester också för jag är nästan säker på att 1GHz kärna kan ge en liknande prestande som två GTX 680 ger.
Detta måste nog vara första gången som ett företag mer eller mindre uppmuntrar till överklockning.[/quote]

seriöst?
AMD har uppmuntrat det med sina Black edition serier i åratal.
tex http://sites.amd.com/us/game/downloads/amd-overdrive/pages/overview.aspx

McKinley
Medlem
McKinley

[quote name=”flopper”][quote name=”McKinley”]Jag hoppas att du har med överklockningstester också för jag är nästan säker på att 1GHz kärna kan ge en liknande prestande som två GTX 680 ger.
Detta måste nog vara första gången som ett företag mer eller mindre uppmuntrar till överklockning.[/quote]

seriöst?
AMD har uppmuntrat det med sina Black edition serier i åratal.
tex http://sites.amd.com/us/game/downloads/amd-overdrive/pages/overview.aspx%5B/quote%5D

Ok nu var inte jag tydlig nog men jag syftar på som grafikkortstillverkare.
Förstår inte varför du försvarar AMD med näbbar och klor när du inte ens använder dig av AMDs processor i ditt system?

josetocino
Gäst
josetocino

AMD Sucks…

this
Medlem
this

Med den prislappen lär det inte bli många kort sålda, men lär ju knappast vara syftet heller. Nvidia drar in storkovan på företagsmarknaden istället.

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”McKinley”][quote name=”flopper”][quote name=”McKinley”]Jag hoppas att du har med överklockningstester också för jag är nästan säker på att 1GHz kärna kan ge en liknande prestande som två GTX 680 ger.Detta måste nog vara första gången som ett företag mer eller mindre uppmuntrar till överklockning.[/quote] seriöst?AMD har uppmuntrat det med sina Black edition serier i åratal.tex http://sites.amd.com/us/game/downloads/amd-overdrive/pages/overview.aspx%5B/quote%5D Ok nu var inte jag tydlig nog men jag syftar på som grafikkortstillverkare.Förstår inte varför du försvarar AMD med näbbar och klor när du inte ens använder dig av AMDs processor i ditt system?[/quote] AMD har sponsrat flera överklockare både med processorer och med… Läs hela »

Micke
Medlem
Micke

Vi satt och diskuterade detta på mumble i går kväll att det inte kommer vara aktuellt att köpa bara ett Titan. Man måste köpa minst två för att det ska finnas en fördel. Så bra som SLI fungerar i dag så kommer två GTX680 köra över ett Titan och göra mindre hål i plånboken. Därför måste man köpa två. Man håller sig då högt i prestanda även efter Maxwell’s antåg in på marknaden och livslängden på investeringen ökar till 18-24 månader. Chansen är ytterst liten att Maxwell kommer ha något som trumfar ett Titan. Detta baserar jag på att Titan… Läs hela »

Red666
Gäst
Red666

[quote name=”shaglord”]Vi satt och diskuterade detta på mumble i går kväll att det inte kommer vara aktuellt att köpa bara ett Titan. Man måste köpa minst två för att det ska finnas en fördel. Så bra som SLI fungerar i dag så kommer två GTX680 köra över ett Titan och göra mindre hål i plånboken. Därför måste man köpa två. Man håller sig då högt i prestanda även efter Maxwell’s antåg in på marknaden och livslängden på investeringen ökar till 18-24 månader. Chansen är ytterst liten att Maxwell kommer ha något som trumfar ett Titan. Detta baserar jag på att… Läs hela »

this
Medlem
this

[quote name=”Red666″]Någon mer som tycker att det här med spelande och priset för hårdvara börjar spåra ur totalt ?[/quote]
[b]Börjar spåra ur[/b] totalt? Har ju varit så länge, om jag minns rätt så länge grafikkorts-karusellen existerat. Ta exempelvis 8800 Ultra vad kostade inte det? 6k var det minst iaf, ska man ha det bästa får man pynta upp helt enkelt..

Sen räcker ju dagens grafikkort i mellanklass väldigt långt så skulle snarare säga att det har blivit bättre för konsumenterna.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[quote name=”Red666″][quote name=”shaglord”]Vi satt och diskuterade detta på mumble i går kväll att det inte kommer vara aktuellt att köpa bara ett Titan. Man måste köpa minst två för att det ska finnas en fördel. Så bra som SLI fungerar i dag så kommer två GTX680 köra över ett Titan och göra mindre hål i plånboken. Därför måste man köpa två. Man håller sig då högt i prestanda även efter Maxwell’s antåg in på marknaden och livslängden på investeringen ökar till 18-24 månader. Chansen är ytterst liten att Maxwell kommer ha något som trumfar ett Titan. Detta baserar jag på… Läs hela »

Red666
Gäst
Red666

[quote name=”Viking1962″][quote name=”Red666″][quote name=”shaglord”]Vi satt och diskuterade detta på mumble i går kväll att det inte kommer vara aktuellt att köpa bara ett Titan. Man måste köpa minst två för att det ska finnas en fördel. Så bra som SLI fungerar i dag så kommer två GTX680 köra över ett Titan och göra mindre hål i plånboken. Därför måste man köpa två. Man håller sig då högt i prestanda även efter Maxwell’s antåg in på marknaden och livslängden på investeringen ökar till 18-24 månader. Chansen är ytterst liten att Maxwell kommer ha något som trumfar ett Titan. Detta baserar jag… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”this”]Med den prislappen lär det inte bli många kort sålda, men lär ju knappast vara syftet heller. Nvidia drar in storkovan på företagsmarknaden istället.[/quote]

Sitter man där som företagare och har nästan behovet av ett tesla kort men har inte lust att spendera de pengarna så kommer detta kort vara en extrem besparing. Så ja nVidia kommer tjäna en del på företagen, eller kanske förlora eftersom en del skulle ha köpt tesla kort istället.