På Siggraph-mässan i Hong Kong har Nvidia visat upp ett nytt flaggskepp bland sina professionella grafikkort ur Quadro-serien, kallat K6000. Kortet riktas mot bland annat animatörer och andra tunga renderingsjobb och Nvidia har inte sparat på krutet i specifikationerna.

Väl valda kameravinklar och avståndsoptimering bidrar till att grafik i animerad film kan leverera så mycket högre detaljrikedom än spel, men den absolut största anledningen är att spel behöver renderas i realtid medan film kan ta många timmar, dagar eller veckor att framställa. 3D-animering kan vara ett mycket tidskrävande arbete, så ju mindre tid som behöver spenderas på rendering desto billigare blir hela produktionen i slutändan.

quadro_k6000

Det finns därför stor efterfrågan på den här typen av processorer som spelar i en annan liga än de spelanpassade korten ur Nvidias Geforce-serie eller AMDs Radeon-serie. Från det gröna laget heter portföljen med dessa arbetshästar Quadro, där det senaste tillskottet är K6000.

K6000 bygger på Kepler-arkitekturen och är bestyckat med 15 SMX-enheter för inte mindre än 2 880 CUDA-kärnor. Det kan jämföras med prestandakungen ur Geforce-serien, GTX Titan, med 2 688 kärnor. Nvidia stannar dock inte där utan bestyckar kortet med 12 gigabyte GDDR5-minne, med en 384 bitars minnesbuss och en bandbredd på 288 gigabyte per sekund.

Strömtillförseln sker via två 6-pinskontakter och den maximala strömförbrukningen är specificerad till 225 watt. Kortet kan driva upp till fyra skärmar samtidigt via DVI-I, DVI-D och två Displayport 1.2-portar med stöd för 4K-upplösning. Skulle dessa specifikationer trots allt inte räcka till kan flera kort kombineras i SLI.

quadro_k6000_ports

”The NVIDIA Quadro K6000 GPU is the highest performance, most capable GPU ever created for the professional graphics market. It will significantly change the game for animators, digital designers and engineers, enabling them to make the impossible possible.”
– Ed Ellett, Nvidia

Det rör sig som sagt inte om ett konsumentkort på något sätt, utan modellen är riktad till professionella användare med kraftfulla arbetsstationer. Det är dock en väldigt intressant modell då den minst sagt pressar gränserna med sina väl tilltagna specifikationer.

Quadro K6000 börjar levereras till OEM-tillverkare och systembyggare under hösten. Det är oklart när eller om kortet kommer finnas tillgänligt som fristående komponent, och prislappen är av förståeliga skäl inte delgiven.

Mer information finns på Nvidias hemsida.

Relaterade nyheter:


3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
murakmitrix Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Murak
Medlem
Murak

Jag trodde Titan hade en ”fullfjädrad” kepler gpu och att det inte fanns mer att låsa upp i den? Eller rör detta sig om en ny gpu?

mitrix
Medlem
mitrix

Nix, Titan har precis som värsta Teslakortet en SMX avstängd (dvs 14st). Det här K6000 blir det första kortet med en helt upplåst GK110 och är INTE avsett för vanliga konsumenter (vilket priset med all tydlighet kommer klargöra…)

Murak
Medlem
Murak

[quote name=”mitrix”]Nix, Titan har precis som värsta Teslakortet en SMX avstängd (dvs 14st). Det här K6000 blir det första kortet med en helt upplåst GK110 och är INTE avsett för vanliga konsumenter (vilket priset med all tydlighet kommer klargöra…)[/quote]

Alright, det var som tusan.. Tackar för info!