Nvidia lovar mer än dubbelt så hög beräkningskraft i sin nästkommande GPU-arkitektur Maxwell – jämfört med dagens Kepler-arkitektur. Men den som väntar på något gott ser ut att få vänta lite längre än väntat. Maxwell sägs nu lanseras först år 2014, medans en Kepler-uppdatering tar över nästa år.

Nvidias Kepler-arkitektur fick en lysande start med lanseringen av GeForce GTX 680 där man kunde kosta på sig att använda en enklare och mer energisnål variant av sin grafikkrets. GK104-grafikkretsen räckte för att hålla stånd mot AMD och flaggskeppet Radeon HD 7970. Även om drivrutinsuppdateringar och nylanseringar de senaste månaderna ställt AMD i bättre dager har Kepler varit en stor framgång för Nvidia, något man verkar bygga vidare på under nästa år.

Istället för att lansera sin nästa generations grafikkortsarkitektur Maxwell under 2013, som var planen för två år sedan, är siktet nu inställt på 2014. Den nya uppdaterade produktplanen har redan dykt upp tidigare i höst men nu sägs det också vara spikat med en uppdatering av Kepler-arkitekturen under nästa år. Ett liknande tilltag Nvidia använde sig av med lanseringen av GeForce GTX 500-serien som baserades på en finslipad version av Fermi.

gk110Nvidia GK110 – Bildkälla: Anandtech

Produktplanen avslöjar inte mer om när exakt Maxwell kommer att lanseras men troligtvis handlar det om i början av 2014 och det vi vet sedan tidigare är att Nvidia fortsätter att sikta på prestanda per watt och att skapa en tätare integrering mellan CPU och GPU. Bland annat med delat minne och bättre möjligheter att dela arbetsbördor mellan CPU och GPU. Att TSMC inte väntas få klart sin 20 nanometerteknik förrän i slutet på 2013 tros vara en av huvudorsakerna till förseningen av Maxwell.

GeForce GTX 780 leder anfallet

Kepler-uppdateringen tros ledas av GK110, den kraftfullaste grafikkretsen ur familjen, som bara nyligen lanserades för servermarknaden i form av Tesla K20. Med totalt 2 880 CUDA-kärnor och en 384-bit bred minnesbuss samt en finslipad 28 nanometerteknik väntas kretsen ge upp till 40-55 procent högre prestanda än GeForce GTX 680 – troligast under namnet GeForce GTX 780.

Troligtvis passar Nvidia samtidigt på att döpa om GK104 till GK114 vilket med finslipad tillverkningsteknik och lite mixtrande med klockfrekvenser skulle bli en bra bas för GeForce GTX 760 och GTX 760 Ti. Vilket också skulle gör att GeForce GTX 680 tappar sin position på marknaden, ungefär som hur GeForce GTX 670 tog död på GeForce GTX 580 tidigare i år.

I vanlig ordning ska alla obekräftade uppgifter tas med en nypa salt. Men att Maxwell flyttas till 2014 och att vi får se en uppdatering av Kepler under nästa år är ganska uppenbart.

Källa: WCCFtech, Youtube


Relaterade artiklar:

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
McKinleySgt. Stingerflopperrobjoh Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

Väntat

robjoh
Gäst
robjoh

Så hur ser det ut för AMD? Kommer de lansera 8000-serien 2013?

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”robjoh”]Så hur ser det ut för AMD? Kommer de lansera 8000-serien 2013?[/quote]

om inget krånglar ja.
både amd/nvidia släpper uppdateringar men ny nod krymp lär dröja.

Sgt. Stinger
Gäst
Sgt. Stinger

De senaste åren tycker jag att detta är typiskt nVidia. Lova fantastisk oslagbar prestanda, bli försenad och släpp en handikappad version av produkten som hypades. I slutändan blir prestandaskillnaden mellan nVidia och AMD liten, med skillnaden att AMD kunnat sälja sin produkt ett halvår längre, eftersom de kan hålla i sin roadmap.

McKinley
Medlem
McKinley

Man kan ju knappast kalla 600-serien handikappad och det är faktiskt inte förrän 7000-serien som jag tycker AMD har kunnat hävda sig ordentligt.
Jag tänker på nVidia GTX 480 som slog 6970.

Medlem
Clarence Hogland

Gillar det men hatar det samtidigt. Så synd att se AMD förlora så mycket. Hoppas att Orbis o Durango kan se till så dom överlever ett tag till iaf.(eller ps4/xbox 720…eller vad dom heter)