Vad som sägs vara ett presentationsblad på Nvidia Tegra 4 som även går under kodnamnet Wayne har nu läckt ut. På menyn står en 4-plus-1-konfiguration av processorkärnan ARM Cortex-A15 och 72 grafikkärnor som ska erbjuda sex gånger högre prestanda än Tegra 3.

Av AMD, Intel och Nvidia är det klart den sistnämnda som klarat sig bäst att anpassa sig till den växande mobila marknaden. Nvidia har fått ett respektabelt antal och anmärkningsvärda designvinster med sin Tegra-serie processorer. Deras Tegra 3 återfinns i bland annat Google Nexus 7 och HTC One X men har under året hamnat något efter deras konkurrenter.

Nvidia_Tegra_4_Wayne

På det kinesiska forumet Chiphell publiceras nu en bild som uppges komma från ett presentationsblad till den kommande Tegra 4, även kallad Wayne. Processorn får fyra kärnor och en femte med lägre klockfrekvens för mindre beräkningsintensiva uppgifter, en funktion som ska förlänga batteritiden. Det här är en liknande konfiguration som den vi hittar i Tegra 3.

Skillnaden är att nykomlingen bestyckas med ARM Cortex-A15-kärnor som byggs på en 28 nanometerteknik från TSMC, till skillnad från Tegra 3 som använder sig av ARM Cortex-A9 och en 40 nanometerteknik. Klockfrekvenser på processorkärnorna framgår inte, men vi kan utan tvivel säga att det bör bli ett markant prestandalyft mot Tegra 3.

Den integrerade grafiken kommer med totalt 72 kärnor, vilket ska resultera i sex gånger högre prestanda än Tegra 3 och hela 20 gånger högre än Tegra 2. Det här ska vara tillräckligt för att koda och avkoda video i upplösningen 2 560 x 1 440-pixlar med VP8-acceleration och formatet h.264 ”High profile”. Det finns nu även stöd för tvåkanalsminne med LPDDR2, DDR3L eller LPDDR3, vilket ger systemprocessorn en effektiv dubblering i bandbredd mot föregångaren.

Den ökade grafikkraften och minnesbandbredden möjliggör högre upplösningar än tidigare. Nu finns stöd för 2 560 x 1 600, 1 920 x 1 080 i 120 hertz och även så kallad 4K x 2K-upplösning. Då Wayne är designad för smartphones, surfplattor men även bärbara datorer så finns inbyggt stöd för USB 3.0.

Det framgår inte när Wayne kommer offentliggöras, men enligt tidigare rykten blir Nvidias senaste systemprocessor officiell på elektronikmässan CES i januari. Färdiga produkter med Tegra 4 lär dock dröja till lite senare under det första kvartalet 2013.


Relaterade artiklar:

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Minky Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
WIRN

Lär kunna driva Win RT (med Office)!

Minky
Medlem
Minky

[quote name=”WIRN”]Lär kunna driva Win RT (med Office)![/quote]

Hehe, gillar hur du fick kommentaren att låta som ”Klarar den Crysis” 😛

Medlem
WIRN

[quote name=”Minky”][quote name=”WIRN”]Lär kunna driva Win RT (med Office)![/quote]

Hehe, gillar hur du fick kommentaren att låta som ”Klarar den Crysis” :P[/quote]

Fick jag?