Nvidia har nu gett en uppdatering på deras Tegra-produktplaner. Företaget kommer trycka ut de första exemplaren av deras första budgetprocessor, Grey med inbyggt 4G/LTE. Uppföljaren på Tegra 3 vid namn Wayne ska också vara på ingång.

Qualcomm har under året haft stor framgång i försäljning, finanser och dess marknadsvärde mycket tack vare deras senaste generations processorer i Snapdragon S4-familjen. Storsäljaren MSM8960 kommer med inbyggt stöd för 4G/LTE och fördelarna med detta är lättare systemintegration men framförallt lägre strömförbrukning. Nvidia tänker haka på det här tåget med deras kommande applikationsprocessor, Grey.

”Vi har en nästa generations applikationsprocessor med integrerat 4G/LTE. Det här kvartalet hoppas vi trycka ut processorn och snabbt få ut den på marknaden[…]Det är uppenbarligen en mycket, mycket stor möjlighet för oss och vi är väldigt optimistiska inför det”, säger Jen-Hsun Huang, vd för Nvidia.

Det Huang pratar om är deras första riktiga ”budgetprocessor”, till skillnad från tidigare Tegra-generationer som fokuserat på att leverera bäst prestanda på marknaden. Processorn går under kodnamnet Grey och detaljerna om denna är få förutom det faktum att det får integrerat stöd för 4G/LTE – förhoppningsvis med frekvensband som stöds även här i Sverige.

Nvidia bör tillsammans med sina partners kunna få ut de första designvinster med Grey antingen det första eller andra kvartalet 2013. Nvidias förhoppning med Grey är att den kommer ge företaget en större del marknadsandelar inom smartphones än vad de har idag.

Olika processorer för olika marknader

”Under tiden är vi på väg till marknaden med nästa generations applikationsprocessor. Så vi ser fram emot nästa generations superphones som den kommer användas i”, fortsätter Huang.

Förutom Grey har Nvidia en till systemprocessor på gång – Wayne. Wayne inriktar sig mot den kategori Nvidia kallar för superphones samt surfplattor och även bärbara datorer. Enligt tidigare uppgifter kommer Wayne utan integrerat basband och kommer istället med högre prestanda. Wayne kommer utrustas med nästa generations grafik i Geforce-klassen som kommer vara bättre lämpad för generella beräkningar, samt processorkärnor som vi väntar oss är av typen ARM Cortex-A15. Wayne ska alltså vara färdigställd och enligt tidigare uppgifter tillkännagivas på Consumer Electronics Show i början på nästa år.

Nvidias framgångar på marknaden är redan förhållandevis höga. Bland de nya Windows RT-enheterna är det deras Tegra 3-processor som dominerar med råge sett till designvinster. Deras andelar på smartphonemarknaden hade kunnat vara bättre och det är därför klokt att företaget separerat sina applikationsprocessorer i två segment för att bättre tillgodose de olika behoven.


Relaterade artiklar:

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
StefanOhJacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
WIRN

Vad betyder ordet designvinster och varför används det så mycket på nhw?

StefanOh
Gäst
StefanOh

Det är väl inte troligt att kretsen kommer med en inbyggd radiodel utan stödjer bara 4G flödet från en radiokrets. Att det är få telefoner som klarar 4G i Sverige har mer att göra med den radiodel som används och problemen att utveckla dessa.

Medlem
Clarence Hogland

Är det någon som vet när dom skall uppdatera sina chip?

Har förmodligen fel nummer här men som jag fattat så kör dom en version utav sin 9000 serie utav grafik kort.

Så Tegra 4, någon som hört något om detta? Annat än att det skall visas på CES nästa år. Ska det bygga på Kepler eller gör dom en fin räv som dom alltid gör o bygger på äldre men trimmade versioner?