Kampen om vem som har den kraftfullaste superdatorn är ständigt pågående, men grafikjätten Nvidia satsar främst på att toppa listan över de 500 mest energieffektiva. Eurora heter den nuvarande listettan, som är utrustad med 128 stycken Tesla K20X-processorer.

De två skapelser som toppar Green500-listan över världens mest energieffektiva superdatorer har i alla fall två saker gemensamt: båda står i Italien och båda använder Nvidias grafikprocessorer för acceleration. Den nuvarande herren på täppan heter Eurora och återfinns vid Cineca, ett superdatorcenter. Nummer två heter Aurora Tigon och står hos Selex ES i Chieti.

Eurora-Supercomputer-at-Cineca_angleWEB

I Eurora rör det sig mer specifikt om en superdator med 64 beräkningsnoder, var och en utrustad med en Intel Xeon E5-2687W tillsammans med två av Nvidias Tesla K20X-grafikprocessorer med Kepler-arkitektur. De totalt 128 grafikprocessorerna används väldigt effektivt och ger Eurora en total beräkningskraft på 110 teraflops med en effektivitet på 3 210 megaflops per watt. Det är i sin tur 2,6 gånger mer effektivt än den mest effektiva superdatorn med endast Intel-kisel under huven.

”Raw performance is no longer the exclusive measure of the value and impact of supercomputers. All future systems will need to deliver higher performance with reduced power consumption. With GPU accelerators in the top two spots, the latest Green500 list demonstrates accelerators’ ability to deliver unmatched levels of energy-efficient supercomputer performance for next-generation systems.” – Sumit Gupta, Nvidia

Faktum är att Nvidias Kepler-arkitektur återfinns flera gånger på listan och att de Kepler-accelererade systemen genomsnittligen är 50 procent effektivare än systemen med endast Intel Xeon Phi-processorer. Företaget gjorde även bra ifrån sig under International Supercomputing Conference förra veckan, där Nvidias grafikprocessorer återfanns i de fyra mest effektiva systemen.

Energieffektivitet är en väldigt aktuell egenskap inom all elektronik idag, och även om en superdator inte är vad de flesta skulle kalla strömsnålt så är det här en merit som Nvidia lär skylta stolt med även i andra sammanhang där Kepler och Tesla är inblandade.

Relaterade nyheter:

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Carl HolmbergThe Mutt Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
The Mutt
Medlem
The Mutt

Ska det inte vara Tesla K20X?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”The Mutt”]Ska det inte vara Tesla K20X?[/quote]

Haha, dagens förmiddagstabbe avklarad. Tack för påpekandet!