Microsoft ser helst att dess kunder använder den senaste versionen av Windows, och för de som vill uppdatera till nya processorplattformar kommer det rent av bli ett krav. Nu slutar nämligen mjukvarujätten uppdatera sina äldre operativsystem med stöd för nya processorer från Intel coh AMD.

I väntan på nya arkitekturer kommer Intel släppa en uppdaterad version av Skylake-plattformen med kodnamnet Kaby Lake, och AMD kommer ersätta Godavari med Bristol Ridge innan Zen lanseras senare i höst. Det kommer med andra ord komma en del intressanta CPU-nyheter för stationära datorer, men sitter du fortfarande på en Windows 7- eller 8.1-licens får du tänka dig för innan du uppgraderar – de nya processorerna, och alla kommande nya processorplattformar, kommer nämligen kräva att du uppgraderar till den senaste versionen av Windows.

”Going forward, as new silicon generations are introduced, they will require the latest Windows platform at that time for support. This enables us to focus on deep integration between Windows and the silicon, while maintaining maximum reliability and compatibility with previous generations of platform and silicon. For example, Windows 10 will be the only supported Windows platform on Intel’s upcoming ’Kaby Lake’ silicon, Qualcomm’s upcoming ’8996’ silicon, and AMD’s upcoming ’Bristol Ridge’ silicon.

Det meddelar Microsoft i ett blogginlägg på sin hemsida, där företaget förklarar hur det kommande stödet för äldre Windows-versioner kommer se ut. Windows 7 är fortfarande ett populärt operativsystem, men Microsoft har tidigare den här månaden slutat med allmän support för mjukvaran – de som betalar för utökad support får det fram till den 14 januari 2020. För Windows 8/8.1 är det den 9 januari 2018 som gäller för allmän support och den 10 januari 2023 för utökad support. Det innebär att operativsystemen kommer få säkerhetsuppdateringar och buggfixar fram till de datumen – men inte stöd för ny hårdvara.

Nytt processorköp kan bli extra dyrt

Enligt Microsoft kommer man numera skicka ut stöd för nya processorer endast till den senaste Windows-upplagan, det vill säga Windows 10 i skrivande stund. Om du planerar att byta processor till Intel Kaby Lake, Intel Broadwell-E, AMD Bristol Ridge eller AMD Zen framöver, så kommer du även behöva uppgradera din Windows-licens. Inom kort kommer samma sak även gälla för OEM-tillverkade system med Intels nuvarande konsumentplattform, Skylake, och för Qualcomm 8996.

https://www.nordichardware.se/images/labswedish/nyhetsartiklar/Operativsystem/Windows_10_install/largethumbnails/Win10Skaffa.jpg

För de som har en Windows-licens som ger möjlighet till gratis uppgradering till Windows 10 innebär det att du kommer behöva dra nytta av det erbjudandet innan den 29 juli i år om du planerar att byta hårdvara – väntar du längre än så kommer du behöva köpa en ny licens. De som har en licens som inte ger tillgång till gratis uppgradering kommer behöva bita i samma sura äpple om nytt kisel ligger på inköpslistan framöver.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
LamechS0urcerr0RMichael Z Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Lamech
Gäst
Lamech

…Yey så vi ska bli tvingade till övervaknings Windows 10 för att kunna använda nyare hårdvara… Ja jag vet att man ska stänga av typ allt men tänkter på de människor som inte är super teknisk utan bara väljer att uppdatera och se glad ut och ger Microsoft all sin info…

Michael Z
Gäst
Michael Z

[quote name=”Lamech”]…Yey så vi ska bli tvingade till övervaknings Windows 10 för att kunna använda nyare hårdvara… Ja jag vet att man ska stänga av typ allt men tänkter på de människor som inte är super teknisk utan bara väljer att uppdatera och se glad ut och ger Microsoft all sin info…[/quote]

Så tänkte jag med. Tur man kör med Xeon

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Undrar om dom tänker tvinga en till det, eller om det går att köra Windows 7 ändå, men utan support. Väljer dom att aktivt tvinga oss till uppgradering så kommer det antingen bli i form av en spärr vid ”windowsaktiveringen”, eller så får man en ”windows uppdatering” som tvingar en att uppgradera.Hur som helst tänker jag inte tvingas till något sådant, eftersom Windows 7 fortfarande ger en jämnare, mer praktisk och allmänt skönare PC/Windows upplevelse.Misstänker starkt att ett sådant tvång kommer sätta fart på underground-scenen och att piratprogram som ”Windows Loader” kommer spridas som en löpeld bland alla som vill… Läs hela »

Lamech
Gäst
Lamech

Microsoft vill ju tvinga på folk W10 för att få så mycket info som de kan komma åt och så har de ju bara tänkte köra vidare på ramverket dom har fixat i W10(Windows 10 ska bli det sista Windows, alla andra kommer bara vara uppdaterad vertioner av det (Hur länge det nu kan hålla)) Men eftersom lite insatt folk undviker W10 som pesten så försöker ju Microsoft nu tvinga oss till att använda det…Sen hur deras idé att ”tvinga” oss kommer se ut vet jag inte men det är iaf tolkningen jag drar av det här… @[quote name=”S0urcerr0R”]Undrar om… Läs hela »