Nya superlätta Asus Zenbook 3 får Core-i7-CPU och aluminiumskal

Asus höjer ribban för kraftfulla ultrabooks

0

Asus nya Zenbook 3 kommer inte bara med en Intel Core Skylake processor, man gör även den riktigt kompakta datorn ännu lättare och smalare.

Den ultralätta datorn Zenbook 3 från Asus visas idag upp på Computex, och förutom den årliga uppdateringen av hårdvaran slipar man även på designen och vikten. Zenbook 3 väger under 1 kilo – mer exakt 910 gram. Storleken får också en mindre trimning, ner till 11,9 millimeter i tjocklek, från förra generationens Zenbook UX305 på 1,2 kilo och 12,3 millimeter i tjocklek.

Den nya vikten och storleken slår även Apples Macbook med några enheter, trots att Macbook bara har en mer strömsnål och slimmad Intel Core M-processor (4,5 watt) och Zenbook använder en lågeffektsvariant av de större Core i5- eller i7-processorerna (cirka 15 watt). Zenbook 3 är tillverkad i aluminium och kommer att finnas i tre olika färger.

Man har filat ner skärmkanten så att bildskärmen tar upp 86 procentenheter av skärmen. Zenbook 3 kommer med ett fullstort bakgrundsbelyst tangentbord och fingeravtrycksläsare som har stöd för Microsofts upplåsningsteknik Hello.

Skylake-processorer och Thunderbolt 3

Zenbook 3 kommer i flera olika konfigurationer, men på Computex visar man upp tre modeller. Toppmodellen kommer med en Intel Core i7 6500U-processor, 16 gigabyte 2133 megahertz LPDRR3 minne och 1 terabyte PCI-e SSD. Bildskärmen på 12,5 tum skyddas av Gorilla Glass 4, och har upplösningen 1 920 x  1080 pixlar. På grund av den tunna designen försvinner de flesta utgångar på datorn men de ersätts av en USB 3.0 Type-C/Thunderbolt port. Batteriet avslöjar Asus inget om men man säger att det ska räcka ”upp till” 9 timmar under normal belastning.

Totalt visar Asus upp tre modeller, där två är Intel Core i7 modeller med skiljande lagringsutrymme. Toppmodellen kommer med PCI-e baserad SSD på 1 terabyte medan den lite billigare modellen får en 512 gigabyte SSD. Den tredje modellen är en Intel Core i5 6200U baserad variant med 4 gigabyte minne och 256 gigabyte SSD.

Thunderbolt 3 men ännu inga externa grafikkort

Under samma event presenterade Asus hybriddatorn Transformer 3 Pro som har stöd för externa grafikkort över Thunderbolt, men för Zenbook 3 går man inte ut med samma information. Man menar dock att gränssnittet är detsamma och att det i framtiden kan komma att fungera även på Zenbook 3, men vid lanseringen är det bara hybridplattan Transformer 3 Pro som har stöd för externa grafikkort.

Priset för Zenbook 3 ligger på 1 999 dollar för toppmodellen, 1 499 dollar för 512GB-modellen och 999 dollar för i5-modellen. Det är ännu oklart exakt när Zenbook 3 dyker upp i svenska butiker men det ska ske senare under året.

Ultrabook eller hyrbridplatta
Vad föredrar du, en hybridplatta eller en ultrabook-dator?
Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid