Knäckta och repiga skärmar är idag en trist del av mångas vardag – kan ett lager diamant vara nästa stora steg mot stryktåligare telefoner?

Vi har nog alla antingen sett eller själva erfarit frustrationen med ett repat eller krossat skärmglas på telefonen, och även om moderna skärmglas är avsevärt mycket mer hållbara är tidigare så finns det fortfarande en hög efterfrågan på mer stryktåliga skärmar. Dels har flera generationer av Gorilla Glass från Corning mer eller mindre blivit branschstandard i moderna telefoner, och dels börjar vi sakta men säkert få se material som safirglas få fäste med löften om färre repor och färre knäckta skärmar.

Starkare – och billigare – än safirglas

En ny utmanare kommer nu från företaget Akhan Semiconductor, som vill vidareutveckla modernt skärmglas genom att lägga på ett lager syntetiska diamanter. Som grund används ett vanligt tunt glas, på vilket syntetiska diamanter ”odlas” med hjälp av en CVD-teknik (kemisk förångning). Dessa syntetiska diamanter är avsevärt mycket billigare än ”naturliga” diamanter, tillräckligt kostnadseffektivt för att göra diamantglas billigare än safirglas.

Enligt företaget bakom glaset ska diamantglas vara uppåt fyra gånger tåligare mot sprickor än Gorilla Glass 5, och sju gånger reptåligare. Kanske mest imponerande är att diamantlagret är effektivt även när det är mycket tunt; diamantglaset tillverkas närmare 800 gånger tunnare än Gorilla Glass 5.

Vad som saknas i nuläget är en storskalig massproduktion innan tekniken kan implementeras i mobiltelefoner, surfplattor och andra enheter. Akhan Semiconductor menar att man har en hållbar teknik för att producera glaset, att man kommer göra en testtillverkning på större skala inom ett år – företaget letar även samarbetspartners för att ta det nya glaset till marknaden snabbare.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Jarl HedbergGuuFi Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Wargreymon

Coolt, det är alltid tråkigt när mobilen går i backen, även om jag bara lyckats krossa en skärm så tar jag gärna en tåligare mobil när olyckan redan är framme.

GuuFi
Medlem
GuuFi

Synd att det gick utför efter Gorilla glass v1, redan i Galaxy S2 så började glaset bli ömtåligare.
Min Galaxy S1 var mer eller mindre oförstörbar när det gäller skärmen, tappade den säkert ett hundratal gånger, ganska våldsamt också.

Jarl Hedberg
Gäst
Jarl Hedberg

Är väl som med bilarnas bristande rostskydd, för bra och hållbara produkter medför färre sålda exemplar, vilket är dåliga affärer.