OCZ sägs fortsätta sin satsning på egna kretsar när man nu förbereder lanseringen av femte generationens Vertex SSD-enhet. Vertex 5 ska enligt källor till Nordichardware utrustas med en egenutvecklad Barefoot-kontroller och i mångt och mycket likna kusinen Vector.

OCZ var en av de riktiga pionjärerna på SSD-marknaden och har fortfarande ett starkt varumärke men konkurrensen har hårdnat avsevärt det senaste året. Inte minst från Samsung som tagit prestandamarknaden med storm genom lanseringen av sin 840-serie. OCZ har med sin toppmodell Vector lyckas fajtas ganska väl med Samsung, men man har haft svårt att hävda sig sett till pris/prestanda där Samsungs helt egentillverkade enheter även kommit med aggressiv prissättning.

Nu säger nya uppgifter att OCZ planerar att utvidga sitt utbud av prestandaenheter genom en lansering av Vertex 5. En SSD-enhet som till skillnad mot Vertex 4 bygger på en helt egenutvecklad kontrollerkrets. Troligtvis handlar det om en snarlik, om inte identisk version av Barefoot 3 som hittas i just storebror Vector. En kontrollerkrets som utvecklats av Indilinx, ett företag OCZ köpte upp för ett par år sedan.

Likheterna med Vector väntas därmed bli slående men vi ska inte vänta oss en enhet som kan konkurrera prestandamässigt med varken Vector eller Samsung 840 Pro. Snarare en modell som pressas in mellan nuvarande Vertex 4 och Vector – såväl prestanda som prismässigt. Vilket i praktiken bör betyda sekventiella läshastigheter på runt 550 megabyte per sekund och skrivhastigheter på drygt 500 megabyte per sekund för de större modellerna.

Nya Nand-kretsar med 20 nanometerteknik

Det viktiga för OCZ är att man med Vertex 5 får ytterligare en enhet i sitt utbud som bygger på tillverkarens egen kontrollerkrets och därmed tillverkas helt av OCZ själva. Vilket ska borga för bättre kontroll över tillverkningsvolymer och bättre möjligheter att möta efterfrågan på marknaden. Nand-kretsarna kommer också vara av nyare snitt än i Vertex 4 och Vector, troligtvis tillverkade med 20 nanometerteknik och av MLC-snitt, men mer exakt information om Nand-kretsarna fanns ännu inte att tillgå. De kommer tillverkas av tredje part men troligt vis paketeras och märkas i OCZ:s egna fabriker, precis som med Vector.

Med de nya minneskretsarna och en väl anpassad mjukvara bör OCZ hittat en prestandanivå mellan Vertex 4 och Vector. Noterbart är även att Vertex 4 kommer fortsätta säljas, om det blir med en lägre prislapp efter lanseringen av Vertex 5 är däremot oklart. Det låter dock som högst troligt då de två nuvarande SSD-modellerna redan ligger mycket nära varandra i pris.

OCZ väntas lansera Vertex 5 under slutet av sitt andra bokföringskvartal som slutar den siste maj. Även om priserna fortfarande inte är fastslagna kommer det troligtvis handla om tre olika modeller på 128, 256 resp. 512 gigabyte. Det är oklart om OCZ lanserar en 64 gigabyte-modell, en storlek som troligtvis försvinner helt från marknaden inom kort.


Relaterade artiklar:

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
-Tjalve-this Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
this
Medlem
this

Kan det verkligen vara smart att spotta ut så många olika modeller. Samsung verkar lyckas rätt bra med sina två modeller. För 830 verkar ju fasas ut helt.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

OCZ Hade extremt mycket olika modeller ute förut. De har dock skalat ner på detta och har betydligt färre enheter i sin portfölj. Men jag jag håller med dig. De borde ha en High-end och en mainstream. Men det kan ju vara så att vertex 5 blir nya mainstream och vertex 3 fasas ut helt.