Indilinx har nu gjort sin första nya produktlansering sedan man blev uppköpta av SSD-tillverkaren OCZ Technology tidigare i år och först ut är en ny SATA 6,0 Gbps kontroller med stöd för nya 3-bit NAND flash kretsar. Detta betyder högre prestanda än i tidigare Indilinx-lösningar men även en möjlighet att öka lagringsdensiteten med 50%, en möjlighet man säger sig vaara först på marknaden med.

OCZ meddelar i sitt pressmeddelande att Indilinx Everest är den första kontrollerkretsen på SSD-marknaden som stödjer 3-bit NAND flashchip (TLC) , något som betyder att man kan lagra 50% mer data på samma kretsyta som i de 2-bit NAND flashchip (MLC) som används i merparten av SSD-enheter idag.

Indilinx Everest ska bygga på en tvåkärnig ARM-processor som med stöd för SATA 6,0 Gbps och de senaste minneskretsarna ska bjuda på både god prestanda och kostnadseffektivitet. Man menar att Everest är den enda SSD-kontrollern på marknaden som stödjer synkrona flashkretsar med 200 mega transfers per sekund (MT/s), till skillnad mot de tyngsta konkurrenterna som endast mäktar med 166 MT/s. Vid sekventiella dataöverföringar ska detta ge prestanda på upp till 500 MB/s. Men OCZ menar att kontrollern är optimerad för skrivning av små filer vid 4K till 16K storlek. Något som tillsammans med en nya uppstartsalgorithm ska halvera uppstartstiden på andra SSD-utrustade datorer.

indilinx

Den nya kontrollern stödjer lagringskapaciteter på upp till 1TB och använder sig av en åttakanals koppling till minneschipen i Everest-baserade SSD-enheter.

När de första SSD-enheterna med Indilinx Everest kontrollern dyker upp på marknaden är ännu oklart.

Indilinx Everest plattformen, komplett funktionalitet:

·         SATA Revision 3.0 – Supports 6Gbps, 3Gbps, and 1.5Gbps interface speeds
·         Dual Core ARM CPU
·         1TB Maximum Capacity
·         High Sequential Speeds
·         High Transactional Performance – Optimized for 4K to 16K Compressed Files
·         Up to 8 Channels of ONFI 2.0/Toggle 1.0 Flash at up to 200MT/s with up to 16-way Interleaving
·         Advanced BCH ECC engine -over 70 bits per defined sector
·         400MHz DDR3 DRAM Cache Interface with Support for up to 512MB
·         Proprietary Ndurance™ Technology
·         Enhanced Power Fail Protection
·         Supports up to 1xnm Node NAND Flash with 1, 2, or 3 bits per cell
·         Efficient NAND Flash Management – Dynamic and Static Wear-Leveling, and Background Garbage Collection
·         Boot Time Reduction Optimizations – Collaborative Platform Development
·         NCQ Support up to 32 Queue Depth
·         End-to-End Data Protection
·         TRIM Support
·         Numerous Over-Provisioning Options
·         Industry Standard SMART Reporting

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
-Tjalve-Jacob Hugossonshaglord Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jacob Hugosson
Medlem

Mycket intressant, ska bli kul om OCZ levererar med sin nya SSD-kontroller och blir en värdig konkurrent till SandForce.

Micke
Medlem
Micke

[quote name=”smartidiot89″]Mycket intressant, ska bli kul om OCZ levererar med sin nya SSD-kontroller och blir en värdig konkurrent till SandForce.[/quote]
Ja om det är något som saknas på kontrollersidan så är det mera prestandakonkurrens. Nu verkar det mest handla om att få tag i något som inte strular och de som man då har att välja på är i helt olika hörn av marknaden. Lite mera tävling måste det bli. Hoppas OCZ kan börja konkurrera med Sandforce. Undrar om dem kommer låta konkurrenterna använda kontrollern om den visar sig prestera bättre? Får se 😉 /s

Jacob Hugosson
Medlem

Det tror jag allt, men OCZ har ju fördelen att äga Indilinx medan deras konkurrenter måste köpa deras kontrollers till ett dyrare pris så oavsett har OCZ ett stort övertag förutsatt att den presterar som sagt 😛

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Enligt OCZ så är det endast en kontroller i dagsläget och inga färdiga enheter finns i produktion. Så vi kommer nog få vänta lite innan det dyker upp produkter baserade på denna. Jag tror dock inte att den kan mäta sig med SF rent prestandamessigt.
Däremot om OCZ kan få till en enhet med TLC (Tripple Level Cell) som inte lider av några barnsjukdommar eller allt för dålig prestanda, så kan vi kanske räkna med enheter som är betydligt billigare per gigabyte än dagens.