För lite över ett år sedan fick vi höra att OCZ köper upp kretstillverkaren Indilinx. Ett halvår sedan så fick vi se de första enheterna baserade på Indilinx nya kontroller, Everest. Nu har det då blivit dags för OCZ att lansera Everest 2 och man gör det under namnet Vertex 4.

Vi hörde talas om Vertex 4 när vi mötte OCZ på CES i Las Vegas och då hade den ännu inte fått något namn. Vi såg den igen med namnet Vertex 4 på Cebit och nu senast på Dustin-Expo i Stockholm, och idag är det då dags för lansering.

OCZ Vertex 4 bygger alltså på den purfärska Everest 2-kontrollern som är den andra SSD-kontrollern från Indilinx sedan de blev uppköpta av OCZ. Trots ett nära sammarbete med Sandforce så har nu alltså OCZ valt att sätta namnet Vertex 4 på den första enheten med Everest 2. Första gången på två år som det inte sitter en Sandforce-enhet i OCZ Vertex-serie. Det tyder på att OCZ är väldigt säkra på att enheten kommer att prestera riktigt bra. Och tittar vi på specifikationerna så ser det oneklingen mycket intressant ut.

IMG_2405

OCZ Vertex 4
Kapacitet 512GB 256GB 128GB
Minneskretsar 16 x 32GB 25nm Intel sync NAND 16 x 16GB 25nm Intel sync NAND 8 x 16GB 25nm Intel sync NAND
DRAM-Cache 2 x 512MB DDR3-800 2 x 512MB DDR3-800 2 x 512MB DDR3-800
Kontroller Indilinx Everest 2 Indilinx Everest 2 Indilinx Everest 2
Max Sekventiell Läs 535 MB/s 535 MB/s 535 MB/s
Max Sekventiell Skriv 475 MB/s 380 MB/s 200 MB/s
Max Slumpmässig Läs 95K IOPS 90K IOPS 90K IOPS
Max Slumpmässig Skriv 85K IOPS 85K IOPS 85K IOPS
Ungefärligt pris vid släpp $699 $349 $179

Tittar man på specifikationerna så ser det ut som om Everest 2 presterar ungefär som Sandforce SF2281. Observera att man hamnar något efter vid maximal sekventiella läs- och skrivoperationer. Den slumpmässiga läs- och skrivprestandan som mäts i IOPS är däremot imponerande med upp till 95 000 IOPS vid läsning och 85 000 IOPS vid skrivning.

En annan intressant detalj är att OCZ tryckt in hela 1GB DDR3-800 minne i sin Vertex 4 SSD-enheter, vilket man använder som en supersnabb cache vid läsning av data. OCZ menar att den stora cachen inte används fullt ut av de mindre modellerna. Det kommer troligtvis betyda att 128 och 256GB versionerna kommer att utrustas 512MB i framtiden. Men just nu så är det 1GB som gäller för samtliga enheter. I de första testerna av Vertex 4 verkar OCZ dock få lite problem med just sina sekventiella läshastigheter vid hantering av små filer (64-128KB) och snåla que depth. Detta är operationer vi ofta ser vid vanlig användning och som på det stora hela skadar enhetens generella prestanda.

De goda nyheterna enligt OCZ och Anandtech som testat enheten ska vara att det inom några veckor kommer en firmware som markant ska förbättra prestandan vid sekventiell läsning i dessa scenario. Samtidigt som Vertex 4 redan idag har riktigt imponerande skrivprestanda både med komprimerbar och okomprimerbar data, där inte ens Sandforce populära SF-2281 kontroller hänger med i svängarna.

OCZ Technology har tagit stormkliv på SSD-marknaden de senaste åren och när man nu börjar få bitarna på plats med sin egen kontrollerteknik i Everest 2 och Vertex 4-serien är vi extra spända på att se hur konkurrensen på SSD-marknaden kan öka. SandForce har varit totalt dominerande det senaste året men med kraftfulla lösningar från inte minst Samsung och även Marvell har nu OCZ och deras Indilinx-kontroller chansen att slå sig in i toppen.

Vi hoppas givetvis återkomma med mer information och egna tester på Vertex 4 som bör finnas på marknaden redan idag med priser runt 1 600 kronor för 128GB modellen och 3 000 kronor för 256GB modellen.

Källa: OCZ, Anandtech


5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
drizzit-Tjalve-thisAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
this
Medlem
this

Kommer direkt ställas mot Intel 520 och Samsung 830. Konkurrensen ökar rejält nu

Anton Karmehed
Admin

Ja jag ser verkligen fram emot att se mer av den nya firmwaren, med ”rätt” slumpmässig läshastighet ser det riktigt bra ut faktiskt.

this
Medlem
this

[quote name=”Anton Karmehed”]Ja jag ser verkligen fram emot att se mer av den nya firmwaren, med ”rätt” slumpmässig läshastighet ser det riktigt bra ut faktiskt.[/quote]
Ja det känns som att det inte gör så mycket att ni inte redan har ett test uppe då man lika gärna kan vänta på firmware uppdateringen för att göra den rättvisa.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Det ser onekligen väldigt bra ut för Everest 2. Tydligen så ska även Write Amplification vara betydligt lägre än på Everest 1. Jag kan knappt vänta tills jag får en egen att leka med 🙂

drizzit
Medlem
drizzit

Ser fram emot en recension och hoppas på att ni får möjlighet att testa både 128 och 256 modeller! 😀