OCZ Technology har nu presenterat sin nya SSD-serie Octane som baseras på den teknik och kontrollerdesign företaget kom över efter uppköpet av kontrollertillverkaren Indilinx. OCZ menar i ett pressmeddelande att den nya SSD-serien ska erbjuda datahastigheter på upp till 560 MB/s och 45 000 IOPS.

Octane använder sig av OCZ:s Indilinx Everest SSD-kontroller som vi tidigare avhandlat här på NordicHardware. Everest baseras på en ARM-baserad processor med dubbla CPU-kärnor och ett SATA 6,0 Gbps gränssnitt att koppla enheten till din dator. OCZ har dock även utvecklat en budgetmodell kallad Octane S2 som med ett vanligt SATA 3,0 Gbps gränssnitt erbjuder något nedtonad prestanda.

På det stora hela menar OCZ att deras nya SSD-serie är den första på marknaden som inte är optimerad endast för ett användningsområde. Octane ska med sina höga sekventiella datahastigheter samt goda IOPS-prestanda vara väl lämpad för de flesta användningsområden, något man spetsat med optimeringar för snabba uppstarter. OCZ har tidigare avslöjat att kontrollern är optimerad för att jobba med filer på mellan 4KB till 16KB, vanligt förekommande filstorlekar vid vardagsbruk. Man har även jobbat extra med kontrollerkretsens väntetider och menar att man med läs och skrivlatenser på 0,06 resp. 0,09ms är marknadsledande.

”Fram tills nu har SSD-enheter skräddarsytts för specifika tillämpningar, vilket tvingar användaren till en produkt som maximerar prestanda för ett smalt band av tillämpningar, men är betydligt begränsad i andra”, säger Ryan Petersen, vd på OCZ Technology. ”Octane-serien löser detta problem genom att tillhandahålla den högsta nivån av prestanda över varierande arbetsbelastning inklusive blandade filstorlekar och blandad komprimerbar och okombrimerbar data, samtidigt som vi nästan en fördubblar NAND-flash uthålligheten.”

indilinx

Hur väl OCZ:s lovord håller vid regelrätta tester är svårare att sia om, men onekligen ser Octane ut att bli ett spännande tillskott på en redan mycket händelserik SSD-marknad. Indilinx Everest är också den första SSD-kontrollern på marknaden att stödja 3-bit TLC NAND flashminne. Något som ökar den teoretiska lagringskapaciteten med 50%.

OCZ Octane blir också mycket riktigt den första SSD-serien på marknaden att erbjuda en lagringskapacitet på 1TB i ett smidigt 2,5 tums format. Detta genom åtta minneskanaler och högdensitets flashkretsar. Detta bör även kunna gynna priserna per gigabyte, även om OCZ ännu inte gått ut med några sådana uppgifter.

Octane-S3

Specifikationer för OCZ Octane-serien:

– Dubbelkärnig CPU
– Upp till 512 MB DRAM cache
– 128GB, 256GB, 512GB, och 1 TB lagringskapacitet
– Höga sekventiell hastigheter:
  Octane (SATA 6,0 Gbps) Läs: 560MB / s, Skriv: 400MB / s
  Octane-S2 (SATA 3,0 Gbps) Läs: 275MB / s, Skriv: 265MB / s
– Hög transaktionsprestanda – Optimerad för 4K till 16K komprimerade filer
  Octane (SATA 3,0) 45 000 slumpmässig läsning 4K IOPS
  Octane-S2 (SATA 2.0) 30 000 slumpmässig läsning 4K IOPS
– Industrins lägsta latenser:
  Läs: 0.06ms; Skriv: 0.09ms
– Starkt resultat vid låga ködjup (QD 1 – 3)
– Upp till 8 kanaler med upp till 16-väg Interleaving
– Avancerad BCH ECC-motorn möjliggör mer än 70 bitar korrigering kapacitet per 1KB av data
– Patentskyddat NDurance ™-teknik: ökar NAND liv upp till 2X av den nominella P / E-cykler
– Effektiv NAND Flash förvaltning: Dynamisk och statisk slitage-utjämning, och bakgrunden sophämtning
– Uppstart minskning optimeringar
– NCQ stöd för upp till 32 kö djup
– End-to-end dataskydd
– TRIM-stöd
– Branschstandard SMART rapportering

Relaterade artiklar:

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid