På 90 sekunder: Därför är en välvd skärm bättre än en välvd TV

Välvda TV-apparater är ute, men välvda skärmar ska du inte döma ut!

0

Böjda eller välvda TV-apparater visade sig vara en ganska kortlivad fluga och även om en välvd panel kan vara gynnsam även för en TV är det desto oftare så för en datorbildskärm.

På IFA duggar det tätt av välvda bildskärmar och det med rätta. Anledningen till att en välvd bildskärm är betydligt mer användbar än en välvd TV är flera och beror på hur din syn fungerar.

Vårt horisontella synfält när vi tittar med båda ögonen är runt 180 grader och för att du effektivt ska kunna nyttja ditt periferiseende ska objekt helst finnas på samma avstånd till dina ögon som objekten rakt framför dig. Vilket är precis det en välvd skärms böjda kanter försöker åstadkomma. Det är också anledningen varför du behöver sitta centrerad för att får optimal bild framför en välvd TV eller skärm.

På en väldigt liten skärm eller en stor TV på långt avstånd blir bilden aldrig bred nog för att du ska behöva använda ditt periferiseende. Likaså är det svårt för alla att få en central placering framför TV:n i en full vardagsrumssoffa. Detta är anledningarna till varför en TV sällan gynnas av en välvd panel utan snarare kan ge sämre förhållande.

Samsung Quantum dot screen_6Vid en dator sitter du oftast själv, centralt och med ett förhållande på skärmstorlek kontra tittaravstånd som gör att skärmens ytterkanter går ut i ditt periferiseende. Det är därför datorskärmar och särskilt ultrarbreda modeller över 30 tum nästan uteslutande tillverkas med välvda paneler.

Så har du tillräckligt stor eller åtminstone bred skärm ska du inte vara rädd för en välvd panel, utan snarare leta efter dem. Var däremot beredd på att betala extra för besväret då tillverkningen samtidigt blir dyrare.

Gamescom 2016

Fler artiklar från IFA 2016

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid