Säljstarten för AMD:s Radeon RX 6800-serie av grafikkort inkluderade endast referensmodeller. Dock har partnertillverkare som MSI, Asrock och Powercolor har redan visat upp egna modeller som förhoppningsvis landar inom kort.

AMD har precis sjösatt sina två första RDNA 2-baserade grafikkortsmodeller. Dessa kommer i form av Radeon RX 6800 och RX 6800 XT. Serien har i den första vågen av recensioner fått motta god kritik och ska faktiskt utmana Nvidias Geforce RTX 30-serie i det övre segmentet för grafikkort.

Däremot är det endast AMD:s egna referensmodeller som finns tillgängliga just nu. Det rör sig dock inte om någon massiv volym och AMD har fått motta en hel del kritik för att det var långt ifrån tillräckligt många enheter som var tillgängliga vid säljstarten. Något som förhoppningsvis kommer att börja ändras inom kort när partnertillverkade varianter börjar dyka upp. Hittills är det tre tillverkare i form av Asrock, MSI och Powercolor som avtäckt kommande enheter med egenutvecklade kylarlösningar.

Asrock Taichi, Phantom Gaming och Challenger

Först ut har vi Asrock som avtäckt tre kommande varianter av AMD:s nya grafikkort. Här rör det sig om en flaggskeppsdesign för RX 6800 XT med Asrocks Taichi-kylare. Även Phantom Gaming och Challenger-serierna har visats där den förstnämnda kommer till båda grafikkortsmodellerna medans Challenger hittills bara har visats för RX 6800.

RX 6800 XT Taichi kommer med en kylarlösning som tar upp 2,5 expansionsplatser. Denna kommer utrustad med tre axialfläktar med elva fläktblad per fläkt. Asrock har inte sparat på krutet för denna modell som kommer utrustad med hela tre 8-pin strömkontakter. Tillverkaren har dock inte bekräftat några klockfrekvenser som användare kan förvänta sig se av modellen. Dessvärre har inget exakt lanseringsdatum eller någon prislapp bekräftats heller.

Sett till denna generations Phantom Gaming-serie är det även här oklart vilka prislappar och klockfrekvenser det rör sig om. Vi kan däremot se att RX 6800 XT kommer med en märkbart större uppsättning av kylflänsar jämfört med syskonet. Hos XT-modellen rör det sig om en uppsättning om tre 8-pin kontakter för strömmatning medans RX 6800 nöjer sig med två. Vi ser också hur Asrock har valt att ge RX 6800 XT en heltäckande backplate. Medans RX 6800 får en som endast täcker kretskortet och lämnar således plats för varm luft att flöda rakt igenom kylflänsarna.

Hos Asrock RX 6800 Challenger ser vi även här en kylarlösning som tar upp omkring 2,5 expansionsplatser. Designspråket här är något diskreta än hos de andra serierna men kommer fortfarande med tre fläktar och en gnutta RGB-belysning. Likt Phantom Gaming-varianten drivs denna också av två 8-pin kontakter och dess backplate täcker inte hela enheten och lämnar en del av kylflänsarna öppna. Dessvärre upprepar sig historien och varken klockfrekvenser, prislapp eller lanseringsdatum har bekräftats.

MSI Gaming (X) Trio

Härnäst har vi MSI som avtäckt sina Gaming Trio och Gaming X Trio-varianter av de två grafikkorten. Inte helt förvånansvärt med tanke på namnen rör det sig om rejält tilltagna kylarlösningar med tre fläktar och biffiga uppsättningar kylflänsar. Skillnaden mellan dessa två serier är att X-varianterna kommer med något uppskruvade klockfrekvenser medans icke-X-modellerna håller sig till AMD:s standardfrekvenser.

RX 6800 XT Gaming X Trio kommer med en turbofrekvens på 2 285 megahertz (MHz). En överklockning på 35 MHz jämfört med vad korten kommer med från fabrik. Icke-XT-modellens turbofrekvens ligger på 2 155 MHz, alltså 50 MHz över fabriksfrekvens.

MSI hävdar sig ha uppdaterat en hel del när det kommer till kylarlösningarna. Tillverkaren nämner bland annat optimerat luftflöde genom kylflänsarna, sju fyrkantiga värmeledande rör och de nya TORX 4.0-fläktarna. Hur pass dessa ändringar lyckas hålla grafikkorten svala återstår att se.

Likt Asrock har MSI inte bekräftat några prislappar eller lanseringsdatum för dessa grafikkortsvarianter. Däremot har vi i alla fall fått bekräftade klockfrekvenser.

Powercolor RX 6800 XT Red Devil

Sist ut har vi Powercolor som avtäckt sin flaggskeppsmodell Radeon RX 6800 XT Red Devil. Här ser vi en relativt massiv kylarlösning som tar upp tre hela expansionsplatser. Powercolor har tyvärr inte bekräftat några specifikationer som klockfrekvenser för enheten. Däremot kommer enheten med en 14+2 VRM-uppsättning och dubbla 8-pin kontakter för strömmatning.

Radeon RX 6800 XT Red Devil kommer utrustat med sju kopparrör för att leda värme genom kylflänsarna i aluminium. Vi ser även en något annorlunda uppsättning av LED-belysning som är centrerad runt grafikkortets bakparti samt runt videoanslutningarna. På tal om videoanslutningar rör det sig om två DisplayPort, en HDMI samt en USB Type-C-anslutning för de begränsade upplagorna av RX 6800 XT Red Devil. Standardvarianterna av enheten kommer utan någon USB-anslutning.

Likt de andra tillverkarna har Powercolor inte bekräftat något lanseringsdatum eller någon prislapp för sin kommande modell. Tillverkaren har dock gett en extra munsbit genom att via Twitter i princip bekräfta att en vattenkyld variant av kommande Radeon RX 6900 XT står på schemat för framtiden.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Bengt-Arne Johansson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

”Powercolor Radeon RX 6800 XT Red Devil” är verkligen giftig 😉
Men favoriten är nog ändå ”MSI Gaming (X) Trio”!