Nästa generations Geforce-grafikkort väntas lanseras under Computex i sommar och korten som sägs döpas till GTX 1080 samt GTX 1070 kan nu fått sin grafikkrets avslöjad.

Nvidia har redan visat upp sin monstergrafikkrets GP100 för servermarknaden men nu skymtas vad som sägs vara lillebror – grafikkretsen GP104. Som en själslig efterträdare till GM204 är det denna GPU som väntas användas i sommarens prestandagrafikkort från Nvidia. Medan Geforce GTX 980 och GTX 970 byggde kring Maxwell-baserade GM204 är det alltså GP104 som gäller för grafikkortens efterträdare. Medan Nvidia ännu inte avslöjat några spikade produktnamn säger de flesta rykten att företaget håller fast vid sin nummerföljd och presenterar Geforce GTX 1080 resp. GTX 1070 lagom till sommaren.

Läs även: Nvidia Pascal – Allt om Nvidias nya grafikkortsfamilj

Hjärtat i de nya prestandagrafikkorten blir alltså en något nedskalad variant av Nvidias Pascal GP100 GPU och GP104 som nu fångats på bilder för första gången är riktigt kompakt i förhållande till föregångaren GM204. Måtten på kretsen ska enligt källor ge en 300 kvadratmillimeter (mm2) stor krets – att jämföra med GM204 och dess 398 mm2.

Pascal GP104Trots den mindre kretsytan väntas Nvidia fått plats med inte mindre än 7 miljarder transistorer i sin GP104 GPU. Knappt 2 miljarder fler än i GM204 och borde borga för både fler beräkningsenheter och högre prestanda. Nyckeln till den utökade mängden transistorer är ny 16 nanometer finfet-teknik som ska ge Nvidia en fördubbling i prestandan per watt. Noterbart är också att varje cuda-kärna i Pascal-arkitekturen ska arbeta effektivare än motsvarande cuda-kärna från Maxwell-arkitekturen och på detta sätt öka prestandan ytterligare.

Fördubblad minnesmängd men fortfarande GDDR5

Vad som också avslöjas av bilderna är minneskretsarna på grafikkortet, ett kort som verkar vara ett tidigt ingenjörsexemplar. Minneskretsarna är av traditionellt GDDR5-snitt och specificerade till 8 000 megahertz, med andra ord samma minneskretsar som används i GTX 980/970 om än med en hyfsad frekvensökning. Det är oklart om Nvidia håller fast vid GDDR5-minne inför lanseringen av de nya grafikkorten eller om man väljer att implementera ännu snabbare GDDR5X-kretsar, oavsett får vi återigen tydliga besked om att HBM2 dröjer för Nvidias räkning. Positivt är dock att grafikkortet är utrustat med 8 gigabyte minne, upp från 4 gigabyte på föregångarna.

Redaktionens tankar
När Nvidia ersätter Geforce GTX 980 och GTX 970 i sommar blir det med fokus på energieffektivitet. De mindre kretsarna lär dra märkbart mindre ström än dagens redan effektiva Maxwell-kretsar och vi bör få se både riktigt svala och tysta prestandagrafikkort. Just prestandan lär också öka men räkna inte med en fördubbling. En mindre ökning av antalet beräkningsenheter kan dock matchas med rejäla ökningar i frekvenser där Tesla P100 redan närmar sig 1,5 gigahertz i boost.
Lägsta pris på Prisjakt.nu

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Zeke Varg Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Zeke Varg
Gäst
Zeke Varg

Måste vara ett kan för mycket här ”GDDR5X-kretsar, oavsett kan får vi återigen tydliga besked om att HBM2 dröjer för Nvidias”