Mini-ITX blir hetare och hetare som spelplattform, och som svar breddar många chassitillverkare sitt utbud med lådor för små formfaktorer men högpresterande komponenter. Lian Lis senaste skapelser, PC-Q27 och PC-Q28, bjuder på rälsmonterade moderkort och plats för ATX-nätaggregat.

Q272

Lian Li PC-Q27 är ett kompakt tornchassi för mini-ITX, och är främst tänkt att kylas passivt. Det finns ingen fläkt i fronten eller på chassits baksida, utan Lian Li har istället satsat på många perforerade ytor för att systemets värme ska skapa ett naturligt luftflöde uppåt. Det går dock till bekostnad av den bottenmonterade hårddiskplatsen att montera en 120 millimeters fläkt i chassits nederdel.

Det finns plats för två 3,5-tumenheter, en 2,5-tumsenhetet i botten (eller en 120 millimeters fläkt) och en fullstor 5,25-tumsenhet i fronten. Grafikkort eller andra instickskort kan ha en längd på 195 millimeter, dock finns bara en expansionsplats vilket utesluter mer eller mindre alla de tyngsta grafikkorten.

Q282

Sett till storebror PC-Q28 finns många likheter med PC-Q27 sett till den övergripande designen. Till skillnad från Q27 är dock Q28 inte tänkt att köras helt passivt, utan levereras med en 140 millimeters fläkt i fronten och en 120 millimeters fläkt i taket. PC-Q28 har även frontpanelsportar för ljud, vilket saknas på PC-Q27.

PC-Q28 är något större än PC-Q27 och har således plats för fler och större komponenter. Lian Li garanterar plats för fyra 3,5-tumsenheter och en 2,5-tumsenhet, och ytterligare två av varje beroende på hur mycket plats som tas upp av grafikkortet. Till skillnad från lillebror finns här två expansionsplatser, och utrymme för grafikkort med maximal längd på 290 millimeter.

Båda produkterna är i klassiskt Lian Li-stuk tillverkade i aluminium, använder sig av rälsbaserad moderkortsmontering, och har plats för standard ATX-nätaggregat istället för mindre formfaktorer. Båda modellerna ska finnas tillgängliga i Europa under juni månad, med ett rekommenderat pris på cirka 600 kronor inklusive moms för PC-Q27 och cirka 850 kronor inklusive moms för PC-Q28.

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
nussse Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
nussse
Medlem
nussse

När man bygger så små lådor förstår jag inte varför de ha 5,25″-platser? Vem fasen har en dvd-spelare i en dator nuförtiden? Borde de ju kunna slimma ner den lite istället.