HD 7970 avtäcktes idag och visar på hög prestanda och strömeffektivitet tack vare sin nya arkitektur och nya tillverkningsteknik. En annan teknik som kortet kommer med är PCI Express 3.0 och den stora frågan är, gör det någon nytta? I vissa fall finns det vinster.

För lite mer än en månad sedan lanserade Intel sin omtalade processor Sandy Bridge-E, med tillhörande plattform. En sak som låg i det fördunkla var hurvida plattformen hade PCI Express 3.0-stöd eller ej. Anledningen för detta var att Intel helt enkelt inte haft några kort att testa PCI Express 3.0 med, och tog det säkra före det osäkra och skyltade inte med att Sandy Bridge-E hade stöd för det.

Med de första recensionerna ute kan det bekräftas att PCI Express 3.0 fungerar på Sandy Bridge-E. Alltså kommer dessa processorer med inget mindre än 40 st PCI Express 3.0 banor med 1 GB/s bandbredd vardera, vilket är en dubblering från de 500 MB/s PCI Express 2.x har att erbjuda. HD 7970 är det första kortet som stödjer den nya standarden, så Anandtech undersökte om det gjorde någon nytta över PCI Express 2.x?

Föga förvånande var prestandaskillnaden på PCI Express 2.x mot 3.0 icke-existerande i spel. Men när det kom till GPU-beräkningar finns det en märkbar skillnad, som framtida arbetsstationer kommer kunna dra nytta av.

HD7970_PCIe3_AES

Vad vi ser är att HD 7970 presterar runt 9% bättre med den nya PCI Express-standarden, över den äldre vid kryptering/dekryptering. Så har man inga planer på att nyttja kortets fulla potential och utföra tunga beräkningar på det utan att bara spela på det, ser vi inga skäl att uppgradera till ett moderkort och processor med PCI Express 3.0 i dagsläget.

Källa: Anandtech


Relaterad artikel:

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid